Az orosz szupertank, amit valószínűleg sohasem vetnek be

A T-14 Armata, az oroszok 2015-ben debütált szupertankjának az egész világot megelőző csúcstechnológiás rendszere akkoriban az egész világot megrémítette, de az orosz-ukrán háborúban (eddig) nem jelent meg a frontvonalon. 

2022. szeptember 27., 13:10

Szerző:

Hétfőn nem mindennapi, csúcstechnikás tankra tettek szert a csatatéren az ukrán katonák: sikerült megszerezniük egy T90M Proriv típusú orosz harckocsit. A T90M tank ugyanis egy modellben tartogatja az oroszok harckocsifejlesztési titkait, többek között az új T-14 „Armata” szupertank legújabb fejlesztéseit is.

T-14 Armata – univerzális alváz, távirányítású lövegtorony

De mi a helyzet a 2015-ben bemutatott csúcstechnológiás T-14 Armata modellel? A jármű kialakítása közel harminc évvel ezelőtti fejlesztés eredménye, története 1980-ig nyúlik vissza. Bár az Objekt 195 néven futó program célja már akkor egy, a T-72Bnél védettebb, nagyobb tűzerejű és távvezérelt toronnyal ellátott jármű létrehozása volt, a program 20 évig tetszhalott állapotba került, és az ötlet fejlesztése csak 2009-ben kezdődött újra. 

Az Uralvagonzavod tervezőinek egyik fő célja egy univerzális alváz kialakítása volt, amely más célú járművek alapjául is használható – ez az úgynevezett Armata alváz, amelyet a 2SZ35 Koalicija-SZV önjáró löveg és a T-15 nehéz gyalogsági harcjármű esetében már alkalmaztak is.

A nyilvánosság először a 2015-ös, moszkvai győzelmi napi parádén találkozhatott az új tankkal. A parádé után pár nappal az Uralvagonzavod közzétette a jármű képességeit és felszereltségét:

Villámháborúra tervezett brutális hatékonyság

A teljes mértékben számítógépes animációval készített videó a T-14 Armata egy M1 Abrams harckocsival és egy AH-64-es harci helikopterrel veszi fel a harcot.

 • míg az ellenséges tank csak 3,5 kilométer távolságból képes észlelni az ellenséges célokat, az Armata-platform képes 12 kilométerről kiszúrni őket
 • hatótávolsága 500 kilométer, 48 tonnás és 90 kilométer / órás sebességet képes elérni - ezzel a világ legkönnyebb és leggyorsabb közepes méretű harckocsija
 • 125 vagy 152 mm-es löveggel rendelkezik
 • fel van szerelve egy 1,67-es és egy 12,7 milliméteres, páncéltestből irányítható géppuskával
 • elméleti tűzgyorsasága 12 lövés / perc
 • a három fős kezelő személyzet nem a lövegtoronyban helyezkedik el, hanem a páncéltestben elhelyezett,1000 mm vastagságú, homokpáncélnak megfelelő védelemmel ellátott kapszulából irányítja a tornyot
 • a tankot kétlépcsős védelmi rendszer védi (Malahit passzív, Afganit aktív), amely minden irányból képes lövedéket felfogni
 • a jármű elektronikus rendszere megzavarja az irányított rakéták célkereső berendezését
 • radarokat és más észlelési rendszereket zavaró műszerekkel van ellátva
 • képes blokkolni a harckocsi aknák gyújtórendszerét
 • a tank elektronikus rendszere 360 fokos látóteret biztosít a kezelőszemélyzetnek, és képes egyszerre 40 légi és 25 szárazföldi, akár mozgó célpontot is azonosítani
 • irányított rakétáival képes helikoptereket is megsemmisíteni
 • az irányított rakéták lőtávolsága 10, a repeszromboló töltetek 12 kilométeres lőtávolságra képesek

– foglalta össze a Portfolio.hu.

Mindezek alapján az Armata minden nyugati technikát maga mögött hagyhat. Bár azóta hét év is eltelt, az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió során azonban az Armatát egyetlen egyszer sem lehetett a frontvonalon látni, még annak ellenére sem, hogy az akcióban kiemelt szerepet játszanak a harckocsik. A leggyakrabban bevetett modellek a szovjet tankok modernizált változatai: T80-as, T-90-es variánsok (ilyen például a hétfőn zsákmányolt T-90M-es harckocsi), illetve a háború elhúzódásával felbukkantak a 60 éves T-62 platformok is. 

Nem tudni, hogy mennyit gyártottak belőle

A Kreml 2015-ben még azt tervezte, hogy 2020-ra 2300 darab T-14 Armatával szereli fel az orosz hadsereget, de a tömeggyártás azóta még biztosan nem indult meg, és azt sem tudni, hogy pontosan hány darab készült el ténylegesen. Az orosz védelmi minisztérium 132 darabot rendelt meg még 2018-ban, majd 2019-ben 9-et, 2021-ben 80-at, de eddig egyetlen megrendelést sem sikerült teljesítenie az Uralvagonzavodnak. A Rakéta.hu-n megjelent elemzés szerint még az sem jelentene túl sokat, ha még idén 20 Armata jelenne meg a csatatéren, mivel még most is kísérleti- és tesztfázisban vannak.

A késlekedés oka hivatalosan az, hogy az Armata túl drága; 4 millió amerikai dollárba kerül darabja. Az orosz hadvezetés pedig inkább a szovjet tankok modernizálásába fektet több energiát. Mindezek mellett az ukrán hadsereg olyan hatékony tankelhárító fegyvereket kapott a britektől, mint például az NLAW és javelin vállról indítható, könnyen kezelhető fegyverek, amelyek rendszere oda repíti a lövedéket a tankokon, ahol a legjobban fáj: a lövegtorony vékonyan páncélozott tetejére. Az oroszokat olyan váratlanul érte a helyzet, hogy csak egy rácsos tetőszerkezetet tudtak a tankjaikra rögtönözni, ami a sok, ukránok által barbecue-nak csúfolt ráccsal ellátott roncs tanúsága szerint nem vált be. 

Moszkvának nem kell, de exportra kínálja

Mindezek ellenére az Armija 2022 expón a Ruszboronexport bejelentette, hogy elkezdik a nemzetközi piacon árusítani a T-14-es platformot. Az érdeklődők között van Algéria, India és Kína is. Vannak olyan spekulációk, hogy Moszkva nem is akar már T-14-eseket vásárolni, de az indokok nem világosak. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az orosz döntéshozók így próbálnak jelentős bevételhez jutni a szankciók sújtotta orosz gazdaság megerősítésére. A másik elmélet az, hogy a nemzetközi piacon csak olyan T-14-eseket értékesítenének, amelyek csak az eredeti modell felszereltségének töredékével rendelkeznek. Így, ha be is vetik az Armatát, a gyártó nem vonható felelősségre azért, amiért a harckocsi nem váltja be a 2015-ben tett ígéreteket. 

Bár érdemi erődemonstráció nem történt, 2015-ben a modell bemutatása minden jelentősebb katonai hatalommal bíró országot komoly harckocsi fejlesztésre ösztönzött, így az elmúlt hónapokban a nagy fegyvergyártó cégek sorra álltak elő az új modellekkel, hogy lecsaphassanak a háború adta profitra – mindezt azért, hogy felvehessék a harcot egy olyan negyedik generációs harckocsival, amely talán soha nem is gördül be a harctérre.  

(Kiemelt kép: Az orosz T-90M és T-14 Armata harckocsik parádéznak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádé főpróbáján Moszkva központjában 2022. május 7-én. Oroszország május 9-én ünnepli a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelem 77. évfordulóját. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.