Szüntelenül tombol az erdőtűz Marokkóban

A tűzoltók vasárnap este is folytatták erőfeszítéseiket a pusztító erdőtüzek megfékezésére.

2021. augusztus 16., 07:17

Szerző:

Továbbra is tombolnak a tüzek Marokkóban, egyelőre nincsenek halálos áldozatok. Hatalmas erdők pusztultak el, a kiváltó ok valószínűleg a hőség lehetett. A hőmérséklet a tetőfokára hágott, helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek.

A heves szél hátráltatja a tűz megfékezését – jelentette ki a safsavani vízügyi és erdészeti hivatal regionális igazgatója, Rashid el-Anzi, aki szerint 200 hektárnyi erdőt pusztult el a szombat délután keletkezett tüzekben. Nincsenek halálos áldozatok – tette hozzá, mert elsődleges szempont volt, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre. Hangsúlyozta, hogy a tüzek okai egyelőre nem ismertek, de valószínűleg a magas hőmérséklet és a szél lehetett a kiváltó ok.

A tűzoltók munkáját négy repülőgép támogatta. A helyi meteorológiai hivatal szerint az észak-afrikai királyság több régiójában péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Az ország több régiójában hétfőig széllel kísért magas hőmérséklet várható. A július 9-én kezdődött rendkívüli hőhullámban a 20 helyen kialakult tűzben mintegy 1200 hektárnyi erdő pusztult el – közölte a vízügyi és erdészeti minisztérium.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában. Ez utóbbi országban hétfő óta több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben. A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok, és ezáltal a tüzek valószínűségét.

(Kiemelt kép: Egy férfi egy erdőtűz helyszínén Chefchaounen régióban, Marokkó északi részén, 2021. augusztus 15-én. Fotó: Fadel Senna / AFP)

 

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.