Szoros katonai megállapodás született Ukrajna és Bulgária között

Bolgár gyártóüzemekben gyártják és javítják majd az ukrán katonai felszereléseket.

2022. április 29., 09:47

Szerző:

Ukrajna és Bulgária szoros katonai és gazdasági együttműködésről állapodott meg az országok vezetőinek kijevi tárgyalásait követően – derül ki a csúcstalálkozó után tett nyilatkozatokból, amelyről az MTI számolt be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomásról és az uniós szintű együttműködésről tárgyalt, közölte az ukrán államfő csütörtök este egy videóbeszédben. „Nagyon fontos megállapodás született katonai felszereléseink bolgár gyártóüzemekben történő javításáról” – mondta Zelenszkij. „Egy másik kérdés, amelyben megállapodtunk, az ukrán villamosenergia Bulgáriába történő szállítása és a transzbalkáni gázvezeték bolgár féllel közös használata” – tette hozzá az ukrán államfő.

Szerdán a Gazprom orosz állami vállalat közölte, hogy felfüggesztette a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába, mivel egyikük sem teljesítette a Moszkva követelésének megfelelően a rubelben történő kifizetéseket. Zelenszkij és Petkov abban is megállapodott, hogy Kijev használhatja a bulgáriai Várna kikötőjét az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportjára. Mivel Oroszország az összes ukrán kikötőt ellenőrzi vagy blokkolja, Kijevnek alternatív útvonalakat kell keresnie. Petkov kijevi útját heves vita előzte meg Szófiában. A Moszkva-barátnak számító Rumen Radev bolgár elnök ellenezte a látogatást, és a kormánytárs szocialisták is elutasították, hogy a kijevi delegáció tagjai legyenek.

(Kiemelt kép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog sajtótájékoztatójuk után Kijevben, 2022. április 28-án. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)