Szocsiban találkozik Erdogan és Putyin

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban találkozik, hogy megvitassa az ukrán gabonaegyezmény visszaállításának lehetőségét.

2023. szeptember 1., 16:21

Szerző:

A tárgyalás helyszínét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be pénteken. Hetek óta tartó találgatások voltak arról, hogy a Putyin és Erdogan mikor és hol találkozik legközelebb.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában fogadta török hivatali kollégáját, Hakan Fidant. Törökország az ENSZ-szel közösen közvetített 2022 júliusában egy olyan megállapodás érdekében, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát és más élelmiszereket szállítson három ukrán kikötőből. Egy külön memorandum született az ENSZ és Oroszország között ugyanebben az időben. Ebben ígéretet tettek arra, hogy elhárítják az akadályokat, amelyek Moszkva élelmiszer- és műtrágyaszállítását akadályozzák a világpiacokra. Oroszország azonban kilépett az egyezményekből, arra hivatkozva, hogy nem teljesültek a feltételei.

A csütörtöki kétoldalú külügyi megbeszélésén Lavrov kijelentette: tudtára adta partnerének, hogy „mit kell tennie a Nyugatnak” a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállításához.

Hakan Fidan pedig azt mondta: Ankara folytatni fogja a megállapodás visszaállítása iránti erőfeszítéseit. ”Ez az egyezség rendkívül fontos a globális élelmezés biztonsága, illetve a fekete-tengeri régió békéje és stabilitása szempontjából” – hangoztatta.

(Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök. Fotó: BULENT KILIC / AFP)