Megkezdték a szombat óta barlangban rekedt csoport kimentését Szlovéniában

Hétfőn megkezdték annak az öt embernek a kimentését a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangból (Krizna jama), akik még szombaton estek fogságába a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt – közölte Srecko Sestan, a szlovén polgári védelem parancsnoka.

2024. január 8., 16:20

Szerző:

Szlovéniában, a  Krizna.banrlangban bajba jutott öt ember nincs veszélyben, a szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket.


A barlangon belül még időben egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki a bejárattól 2400 méter távolságra. Fűtött sátorban vannak, egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett. Van ennivalójuk, meleg ruhájuk és fáklyájuk, a barlangkutató csoport legfrissebb jelentései szerint az állapotuk stabil – hangsúlyozta a parancsnok.


A háromtagú család – két felnőtt és egy nagykorú gyerek –, valamint a két túravezető szombaton reggel indultak útnak, de nem tértek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A kimentésükhöz meg kellett várni, hogy a vízszint valamelyest leapadjon, de így is maradtak részek, amelyeket vélhetően úszva kell megtenniük.


A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Michael Biach / APA-PictureDesk / AFP)