Szlovénia enyhít: vége a kijárási tilalomnak, nyitnak az üzletek, iskolák

Rendezvényeket, összejöveteleket továbbra sem lehet tartani, és csak az egészségesek vagy a betegségen átesettek utazhatnak szabadon az országon belül.

2021. április 10., 14:53

Szerző:

Fokozatosan enyhít Szlovénia a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon: szombattól már nem kötelező szabad téren a maszkviselés, és eltörölték az éjszakai kijárási korlátozást is.

A ljubljanai kormány döntése alapján ugyanakkor – néhány kivétellel – továbbra sem lehet egyik régióból a másikba utazni, csak PCR-teszt, oltási igazolvány vagy a korábbi betegség igazolásával megengedett.

Továbbra sem lehet összejöveteleket, esküvőket, rendezvényeket és ünnepségeket tartani. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterre csak egy résztvevő juthat.

Újdonság, hogy kinyitnak a könyvtárak, galériák, múzeumok. Tíz főig pedig – a megfelelő távolság betartása mellett – engedélyezik a közvetlen érintkezés nélküli sportokat is.

Szlovéniában a kormány április 11-ig rendelte el korábban a teljes zárlatot. Hétfőtől az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/ANSA | Daniel Dal Zennaro) 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.