Szlovákia követi a magyar példát

Hatósági áras lesz az energia.

2022. február 16., 17:36

Szerző:

A szlovák kormánynak és a domináns áramtermelőnek sikerült megegyeznie a háztartások magas energiaárak miatt megugrott költségeinek az enyhítéséről – számol be az Új Szó. A Szlovák Villamos Művek 2024-ig a jelenlegi, 61,21 eurós megawattóránkénti (MWh) szabályozott áron fogja ellátni a szlovákiai háztartásokat villamos energiával.

Az áramtermelő társaság engedményéért cserébe a kormány visszavonja az általa múlt héten elfogadott, és időközben a parlamentbe is benyújtott, az atomerőművek által termelt villamos energia kereskedelméből származó túlzott nyereség megadóztatásáról szóló törvénytervezetet.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint a 61,21 eurós megawattóránkénti áron évi 6,15 terawattóra (TWh) villanyenergiát kötöttek le az áramtermelőnél, miközben a szlovákiai háztartások együttes fogyasztása körülbelül 5,6 TWh évente.

„A kormány a különbözetet arra akarja felhasználni, hogy olcsóbb áramot biztosítson egyes kórházak, szociális otthonok és iskolák számára”

– tette hozzá a pénzügyminiszter. Ő is elismerte, hogy ez nem lesz elég az összes ilyen intézménynek, de az olcsóbb energiacsomagot úgy akarják felhasználni, hogy „egyetlen kilowattóra – a piaci árnál lényegesen olcsóbb – energia se vesszen kárba”.

(kiemelt képünk illusztráció. Kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.