Szijjártó Péter: Magyarországra látogat Kirgizisztán elnöke

Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke az Európai Unióban elsőként Magyarországra látogat. A kirgiz elnök látogatása során aláírják majd a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló deklarációt, valamint több oktatási, környezetvédelmi és igazságügyi megállapodást is szignálnak. 

2023. február 1., 16:18

Szerző:

Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke az Európai Unióban elsőként Magyarországra látogat, két hét múlva – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán.

Szijjártó Péter azt írta, hogy telefonon beszélt Zseenbek Kulubajev kirgiz külügyminiszterrel. A kirgiz elnök látogatása során aláírják majd a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló deklarációt, valamint több oktatási, környezetvédelmi és igazságügyi megállapodást is szignálnak - emelte ki a magyar tárcavezető.


„A közép-ázsiai térség biztonsága fontos számunkra, hiszen az közvetett hatással van az európai biztonságra is, ezért hazánk támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagságára” – írta.

A gazdasági együttműködésnek új lendületet ad a 16 millió dolláros (mintegy 5,7 milliárd forintos) közös fejlesztési alap, amelynek keretében magyar vállalatok vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat terveznek végrehajtani Kirgizisztánban.


Magyarország évente 200 kirgiz hallgatónak biztosít ösztöndíjat magyar egyetemeken, a program népszerűségét bizonyítja, hogy a következő tanévre 648 kirgiz hallgató jelentkezett – írta Szijjártó Péter.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter. Forrás: Facebook)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.