Minden magyart hazahoztunk Szudánból

A két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét.

2023. április 27., 08:28

Szerző:

Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este a Facebook oldalán Szijjártó Péter Laoszból élőben bejelentkezve. Közölte, hogy a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően. „Most már Dzsibutiban vannak, biztonságban” – mondta, jelezve, hogy a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat és „megszervezzük a hazaútjukat is”. A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben „bevetették a Magyar Honvédséget is”. A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat –fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

(Kiemelt képünk: Füst gomolyog a lakóházak felett Kartúmban 2023. április 16-án, amikor a szudáni harcok már második napja dúlnak a rivális tábornokok közötti harcokban. Az erőszak április 15-én kora reggel tört ki. Fotó: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.