Szijjártó Péter: 33 lélegeztető gépet adunk Mongóliának

Kórházakba kerül majd a magyar kormány adománya. 

2021. július 29., 09:47

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki nyilatkozata alapján Magyarország 33 lélegeztetőgépet adományoz Mongóliának. Az mongol külügyminiszter Batmunk Batceceggel tartott közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járványnak még nincs vége és épp a negyedik hullám támadása indul. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország megteremtette a védekezéshez szükséges feltételeket. A külügyminiszter megjegyezte, hogy Magyarország tud lélegeztetőgépeket gyártani. A magyar kormány emiatt tud segítséget nyújtani baráti országok számára. A magyar adomány Mongóliában 3 központi klinikára, 9 fővárosi kórházba és 21 megyei központi kórházba kerülnek majd. 

A magyar külügyminiszter szerint, a világjárvány az egész világon, így Mongóliában és Magyarországon is komoly problémákat okozott. Hozzátette, hogy a lakosság beoltása mellett, az egészségügyi ellátórendszernek is mindig készen kell állni egy újabb hullámra. Szijjártó Péter szerint, az ázsiai országban rendkívül jól halad a lakosság átoltása, mivel már a népesség 60 százaléka be van oltva. A külügyminiszter az ulánbátori sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a magyar vállalatok 57 millió dolláros projekt keretében építenek Mongóliában oltóanyag gyárat. 

A mongol külügyminiszter megköszönte a magyar lélegeztető gépeket. Batmunk Batceceg szerint a járvány megoldásához elengedhetetlen, hogy az országok segítsék egymást ezekben a nehéz időkben. A mongol miniszter elmondta, hogy az egészségügyi berendezésekre égető szükség van a hazájában.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Batmunk Batceceg Ulánbátorban, 2021. július 29-én. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.