Szijjártó kijelentései miatt bekérették a magyar nagykövetet Szlovákiában

Nyíltan kampányolt a magyar külügyminiszter a szlovákiai parlamenti választások hetében, holott megkérték, hogy ne tegye.

2023. szeptember 28., 07:25

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én Szlovákiában tett kijelentései miatt szerdán bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét a szlovák külügyminisztérium. A nagykövetet arra kérték, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban, és konkrét politikai szubjektumok támogatása miatt - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

A Parameter.sk azt írja, a külügyi tárca úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin. A tárca hozzátette, Szlovákia érdekelt a jószomszédi kapcsolatok kiépítésében Magyarországgal, arra szeretne építeni, ami a két országot összeköti, és a jövőbe tekint.

Szijjártó mindkétszer arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”. Az Eduard Heger vezette Demokraták szerint ezzel Magyarország durván beavatkozik a választási kampányba.

A magyar külügyminiszter azzal kezdte a beszédét, hogy „Tegnap délután kaptam egy sms-t a szlovák kollégától, hogy »viselkedjek rendesen«, most ennek szellemében szeretném megtenni a nyilatkozatomat”. Elmondta, hogy a magyar kormány milyen sok pénzügyi támogatást nyújtott a szlovákiai magyaroknak, majd azt is hozzátette, hogy ezt folytatni fogják. 

Egyben fontosnak nevezte, hogy a szlovákiai magyaroknak parlamenti képviselete legyen, mert „anélkül nehéz eredményeket elérni”. Szijjártó Péter az Új Szó című lapnak adott interjújában azt mondta, egyetlen célja, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jó viszonya legyen, de elismerte, vannak témák, amelyekben soha nem fog a két ország egyetérteni, ugyanakkor azt is szeretné, ha újra lenne a szlovákiai magyarságnak képviselete a parlamentben Szlovákiában.

A parlamenti választást szeptember 30-án tartják Szlovákiában.