Szijjártó amikor a közel-keleti békét sürgeti, akkor is Trumpot dicséri

A nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy további államok csatlakozzanak az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodásokhoz, amelyek évtizedek után elhozták a béke reményét a Közel-Keletre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén hétfőn New Yorkban.

2023. szeptember 18., 20:19

Szerző:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos magas szintű ülésen arra figyelmeztett, hogy a térség helyzete közvetlen kihatással van Európa, és különösen Közép-Európa biztonságára. „Ezért számunkra, magyarok számára rendkívül fontos a béke és a nyugalom a Közel-Keleten” – emelte ki.

Majd rámutatott, hogy a régió instabilitása rendre a migrációs nyomás erősődésével jár, ráadásul most, az ukrajnai háború idején Európa nem lenne képes egy újabb súlyos biztonsági válság kezelésére. Szijjártó Péter a fegyveres konfliktusok résztvevőit tárgyalásokra, a kommunikáció csatornáinak nyitva tartására szólította fel. Illetve hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezeteknek kerülniük kellene az egyoldalúnak, elfogultnak tekinthető lépéseket és határozatokat, amelyek kizárólag az egyik félre hárítanák a felelősséget.

Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi évtizedek során számos kísérletet tettek különböző szereplők a közel-keleti béke megteremtésére, ezek azonban mind kudarcot vallottak, s ezen időszak alatt emberek ezrei estek áldozatául a konfliktusnak. A miniszter úgy vélekedett, hogy az Ábrahám-megállapodások képében eljött a béke reménye, ugyanis ez valós és jelentős pozitív eredményekkel járt: nagykövetségek nyitásával, közvetlen légi járatokkal, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkülésével.

A nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy további államok csatlakozzanak az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodásokhoz, amelyek évtizedek után elhozták a béke reményét a Közel-Keletre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén hétfőn New Yorkban.

A miniszter ezért leszögezte, hogy az egyezményeket ki kell terjeszteni, ennek érdekében a nemzetközi szervezeteknek is mindent meg kellene tenniük. Végül pedig

Donald Trump előző amerikai elnököt méltatta, amiért sikerült tető alá hoznia az Ábrahám-megállapodásokat, továbbá az abban részes országokat, Izraelt, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Marokkót.

„Reméljük, hogy ezen országok listája a jövőben bővülni fog” – fogalmazott.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter az ENSZ éves közgyűlésésn New Yorkban 2023. szeptember 18-án. Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala.)