Szigorít Szlovénia, mert megjelent a delta plusz variáns

Éjféltől kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet beutazni a szomszédos országba, ahol már terjed az indiai mutáns új variánsa.

2021. július 15., 07:22

Szerző:

Szlovéniában szerda éjféltől új határátlépési feltételek lépnek érvénybe. A korábbi információkhoz képest az az újdonság, hogy az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak nem kell bemutatniuk a védettségi igazolást.

Aki Szlovéniába utazna, ezekkel a feltételekkel számoljon. El kell telnie a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében a második dózis felvételétől hét napnak. A Moderna-, a Szputnyik V, a kínai Sinovac- és Sinopharm-oltóanyag esetében 14 napnak kell eltelnie, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első dózisától 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást. Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigéngyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Szlovéniában szerdára 83 új fertőzöttet regisztráltak, az úgynevezett delta plusz variánst, amelyik a delta-variáns mutációja, július 8-án azonosították a szomszédos országban.

(Kiemelt kép: A Bledi-tó és fölötte a bledi vár Szlovéniában, 2021. február 15-én. A tó és az azonos nevű település kedvelt idegenforgalmi célpont, de a koronavírus világjárványa miatt bevezetett korlátozások mostanában távoltartják a turistákat. Fotó: Antonio Blat / MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.