Szigetet vettek és országot alapítottak

Új mikronemzet született.

2022. március 12., 07:24

Szerző:

Belize partjainál található, mangrove-erdőkkel és korallzátonyokkal szegélyezett, alig több mint egyhektárnyi sziget igazán ideális helyszín az államalapításhoz. Legalábbis így gondolta ezt az a nyolcvan befektető, aki megvásárolta Coffee Caye-t a Let’s Buy an Island (Vegyünk egy szigetet) elnevezésű projekt keretében. A befektetők azonban nemcsak egy szigetet akartak maguknak, hanem egy országot.

Így született meg a Principality of Islandia, melynek

saját zászlója, himnusza és kormánya van, és függetlennek vallja magát.

Igaz, ezt egyelőre egyetlen más ország sem ismeri el, így jelenleg Belize fennhatósága alatt áll. De ez nem akadályozza meg az állampolgárokat abban, hogy folytassák nemzeti törekvéseiket, és például saját útlevelet is kibocsássanak. A miniországot bárki támogathatja csekély összegért, befektetés nélkül azzal, ha “állampolgárságot” vagy címeket vásárol, mint Lady vagy Lord of Islandia.

A Roadstar fedezte fel az új országot. Azt írják, a közösségi finanszírozású sziget ötlete csaknem tizenöt évvel ezelőtt pattant ki Gareth Johnson fejéből, aki a Young Pioneer Tours társalapítójaként olyan extrém úti célokat igyekszik bemutatni az érdeklődőknek mint Észak-Korea és Szíria, emellett olyan el nem ismert államokba szervez utazásokat, mint a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, Abházia vagy Hegyi-Karabah. Részben az ilyen vitatott státuszú helyszínek iránt érdeklődő ügyfelekből alakult ki a sziget tulajdonosainak közössége.

Az álom 2018-ban kezdett közel kerülni a megvalósításhoz, amikor Johnson meglátott egy eladó területet a Fülöp-szigeteken. Végül nem ragadt le ennél, hanem némi kutatómunkával összeállított egy listát, melyben malajziai, ír, panamai és belize-i területek szerepeltek. A befektetők végül ebből választották ki Coffee Caye-t többek között trópusi hangulata és könnyű megközelíthetősége miatt.

A szigetet végül 2019 decemberében, épp a járvány kitörése előtt vették meg kétszázötvenezer dollárért (nyolcvanhat és félmillió forintért).

Aki részesedést szeretne szerezni, annak 3250 dollárt (valamivel több mint egymillió forintot) kell beleadnia. Eddig közel száz részvényt adtak el, és ez a szám folyamatosan növekszik.

(Kiemelt kép forrása: Let's buy an island)