Szerbia legrégebbi lapjánál felmondott a teljes szerkesztőségi gárda

Tulajdonosváltás miatt felállt Szerbia legrégebbi lapjának teljes csapata. Továbbra is megalkuvás nélkül szeretnék folytatni munkájukat, de már egy új felállásban.

2024. január 10., 20:41

Szerző:

Tulajdonosváltást követően az egész szerkesztőség otthagyta a szerb NIN hetilapot. A szerkesztőség bejelentette, hogy saját új hetilapot indítanak, ahol folytatják a munkát, a BalkanInsight tudósítása szerint számolt be a 444.hu.

A szerkesztőség kiadott egy közös nyilatkozatot, amiben ez állt:

„A NIN új tulajdonosa, Jelena Drakulić Petrović változást jelentett be a NIN hetilap koncepciójában, de nem biztosított minket arról, hogy továbbra is úgy tudjuk végezni a munkánkat, ahogy eddig – megalkuvás nélkül és kizárólag a professzionális újságírás követelményei által vezérelve”

– írta meg a lap. 

A NIN új tulajdonost kapott  2023 augusztusában, Jelena Drakulić Petrovićot, aki a Blic napilapot is kiadó Ringier Szerbia vállalat korábbi igazgatója volt. A NIN a svájci Ringier cég tulajdonában volt több mint tíz évig. A váltáskor Drakulić Petrović azt ígérte, hogy a NIN „továbbra is biztosítja a függetlenséget, a bizalmat és információt, és kritikusan kezeli a társadalmi-politikai eseményeket” – számol be a lap. 

Szerbia egyik legrégebbi újságja a NIN, amelyet 1935-ben alapítottak. A lapot többször betiltották, de 1951 óta már rendszeresen megjelenik. A hatóságok gyakran célpontjává váltak, és bizonyos politikusok, mint például Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt volt képviselője vagy Nebojša Stefanović, korábbi miniszter perelték be a lapot, amiért írtak róluk.

(Fotó: Thomas Brey /Picture-Alliance via AFP)