Reuters: Szerbia beleegyezett Ukrajna felfegyverzésébe

Szerbia, az egyetlen európai ország, amely nem volt hajlandó szankciókat alkalmazni Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt, beleegyezett, hogy fegyvereket szállítson Kijevnek, vagy már küldött is, derül ki egy titkos Pentagon-dokumentumból.

2023. április 12., 13:08

Szerző:

A dokumentum, amely összefoglalja az európai kormányok Ukrajna katonai kiképzésre és fegyverekre vonatkozó kéréseire adott válaszait, az elmúlt hetekben az internetre feltett több tucatnyi titkos dokumentum között volt, számol be róla a Reuters.

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában „valótlannak” minősítette az értesüléseket. „Szerbia nem adott el és nem is fog fegyvereket eladni sem az ukrán, sem az orosz félnek” – mondta Vucevic.

Az „Európa|Válasz a folyamatban lévő orosz-ukrán konfliktusra” címet viselő Pentagon-dokumentum táblázatos formában 38 európai kormány „értékelt álláspontját” sorolja fel válaszul Ukrajna katonai segítségkéréseire. A táblázatból kiderül, hogy Szerbia elutasította, hogy kiképzést biztosítson az ukrán erőknek, de kötelezettséget vállalt halálos segély küldésére, vagy már szállított is. A dokumentum szerint Szerbiának megvan a politikai akarata és katonai képessége arra, hogy a jövőben fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A dokumentumot titkos és NOFORN jelzéssel látták el, ami tiltja a külföldi hírszerző szolgálatok és hadseregek számára történő terjesztését. A dokumentum március 2-án kelt, és a vezérkari főnökök egyesített irodájának pecsétjével van ellátva.

A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni a dokumentum hitelességét.

Vucevic védelmi miniszter nyilatkozatában azt mondta, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a konfliktusban „varázsütésre” szerb gyártmányú fegyverek és lőszerek jelennek meg, de „ennek abszolút semmi köze Szerbiához".

„Ez olyan országok kérdése, amelyek nem tartják tiszteletben a nemzetközi normákat, a szerződéses záradékokat és az üzleti gyakorlatot” – utasította el a hírszerzési dokumentumot. „Valaki nyilvánvalóan bele akarja rángatni Szerbiát ebbe a konfliktusba”.

Aleksandar Vučić elnök hivatala és az ukrán nagykövetség nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére. A Pentagon szintén nem válaszolt azonnal a Reuters kérdéseire a dokumentum Szerbiára való hivatkozásával kapcsolatban, és korábban elutasította, hogy kommentálja a kiszivárgott dokumentumokat.

Vučić kormánya semlegesnek vallotta magát az ukrajnai háborúban, annak ellenére, hogy az országnak mély történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatai vannak Oroszországgal.

Az igazságügyi minisztérium a kiszivárogtatást vizsgálja, míg a Pentagon az amerikai nemzetbiztonságnak okozott kárt.

(Kiemelt képünk: Milos Vucevic védelmi miniszter, Aleksandar Vucic államfő és Ana Brnabic miniszterelnök (b-j) a szerb kabinetnek a koszovói helyzettel foglalkozó ülésén Belgrádban 2023. január 23-án.  MTI/EPA/Andrej Cukic)