Egyre durvább a bandaháború a szerbiai embercsempészek között

Ezen a héten az áldozatok száma eddig hét fő. A háború Hajdújárás vajdasági falu körül alakult ki.

2023. szeptember 12., 18:42

Szerző:

Tovább eszkalálódott a menekültek szállításáért folytatott embercsempész-bandaháború Szerbiában, Magyarország déli határánál – írja a Mérce. A vajdasági Hajdújárás (Hajdukovo) határfalu körül összpontosuló, fegyveres támadásoknak csak ezen a héten már három halálos áldozata és négy sérültje van. Egyikük a kórházban halt bele sérüléseibe, őt a közeli Lidl áruház parkolójában lőtték meg, egy másik férfit Hajdújárás határában, míg a harmadik holttestet Szabadka közelében, egy víztározó melletti menekültközpontnál találták meg.

A helyi magyar média minden áldozatot „migránsnak” nevez, beszámolóikból az nem derült ki, hogy az áldozatok a menekültek, vagy az embercsempész bandák közül kerültek-e ki.

Ez nem mindegy, hiszen a csempészek sokszor a menekülteket is kényszerítik a határátlépésre. Szerbia ugyan biztonságos, harmadik országként szerepel a magyarországi listákon, ugyanakkor a magyarországi, déli határkerítés 2016-os megépítése óta egyre inkább elmérgesedett a menekülteket az Európai Unióba juttatni kívánó embercsempész-bandák összecsapása, az utóbbi években már fegyveres bandák kísérik át a kerítésig a menekülteket, akiknek így szabad mozgása sem biztosított, így az sem bizonyos, hogy az útnak mindannyian önszántukból vágnak-e neki.

A humanitárius szervezetek és a szerb rendfenntartók beszámolói szerint az úgynevezett nyugat-balkáni útvonal óriási üzlet, évente 50 millió eurós is lehet ez a piac, efölött tört ki a különböző embercsempészek bandaháborúja nemrég. A Mérce felidézte azt is, a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) szerint a menekültek gyakran válnak emberkereskedelem, prostitúció áldozatává – emellett immár a fegyveres harcokat is túl kell élniük. A háborúkat immár a szerb rendőrség is nagyon komolyan kezeli. A vajdasági Szabad Magyar Szó lap szerint pedig a héten nagy erőkkel vonultak fel a Vajdaság területén, egyelőre azonban a leszámolásokat nem tudták megállítani.

(Kiemelt kép: menekültek a szerb-román-magyar zöldhatáron, Magyarmajdány közelében, Szerbiában, 2021 márciusában. Fotó: OLIVER BUNIC / AFP)