Az EP elítélte a kazahsztáni jogsértéseket, a KDNP képviselője ezzel nem ért egyet

Belügynek tartja a rengeteg halálos áldozattal járó kazahsztáni zavargásokat.

2022. január 20., 19:59

Szerző:

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el Kazahsztánnal kapcsolatban, amelyben elítélte az emberi jogok megsértését és a január 2-án tartott békés tüntetéseket követően kirobbant erőszakos cselekményeket. Kazahsztánban az üzemanyag árának meredek emelkedése miatt robbant ki kormányellenes tüntetéshullám január elején, a megmozdulások 225 ember halálát okozták – emlékeztetett rá az MTI.

Az EP 589 szavazattal, 35 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában felszólította a kazah kormányt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, továbbá azonnal engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket és aktivistákat. Az EP-képviselők elítélték Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerintük uszító retorikáját, különösen azt, hogy az elnök a tüntetőket „terroristának" nevezte. Az EP arra szólította fel a kazah hatóságokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy a terrorizmus „kifejezés túlságosan tág értelmezése alapján" emeljenek vádat bárki ellen, és tegyenek különbséget a békés tüntetők és azok között, akik erőszakot alkalmaztak, és ezzel a nemzetközi normák szerint bűncselekményeket követtek el.

Az uniós parlament „megfelelő nemzetközi vizsgálatot" vár a kazah nép ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban, és arra szólította fel a kazah kormányt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt hozzon létre állandó munkacsoportot annak felderítésére, hogy a zavargások külföldi beavatkozás vagy belső hatalmi harcok eredményei-e, és kezelje azok kiváltó okát.

Nem ért egyet az EP állásfoglalásával Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője. A kereszténydemokrata politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az előre ítélkezés helyett meg kell adni a lehetőséget, hogy országon belül vizsgálják ki, mi vezetett a 225 halálesethez. Hölvényi György szerint a kazah hatóságok már elindították a hivatalos nemzetbiztonsági nyomozást, ezért – szavai szerint – tiszteletlenség egy néhány óra alatt összerakott határozat formájában elhamarkodott kijelentéseket tenni, egy hatalmas utat megtett országot megítélni.

„Történtek jogsértések, az erőszakos cselekmények elkövetőit el kell ítélni, de minden országnak megvan a joga, hogy a belső konfliktusait maga rendezze. Ezért meg kell várni a kazah vizsgálat végét" – fogalmazott. A politikus kijelentette: az Európai Unió térségbeli érdekeit csakis a destabilizációt elkerülő, párbeszéden alapuló stratégia szolgálja. Kazahsztán a térség egyik legjelentősebb országa, melynek békéje a térség stabilitását szavatolja. A tüntetéssorozat nem hasonlítható össze az arab tavasszal – tette hozzá Hölvényi György.

(Kiemelt képünk: Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.