Az Egyesült Államok szankciós listára tette Orbán boszniai szövetségesének családját

Milorad Dodik augusztus 20-án is élvezhette a magyar miniszterelnök társaságát, a látogatás során megegyeztek egy 45 milliárdos befektetésben is, amit a magyar állam biztosít a Szerb Köztársaságnak.

2023. október 20., 21:15

Szerző:

Az Egyesült Államok pénteken szankciókat vezetett be Milorad Dodik boszniai szerb nacionalista, oroszbarát vezető családtagjai és tágabb üzleti hálózata ellen – írja a 444. A portál emlékeztet, hogy az Egyesült Államok már korábban is szankcionálta Dodikot, aki régóta szorgalmazza, hogy a szerb többségű régiónak el kellene szakadnia Bosznia-Hercegovinától.

Orbán Viktor rendszeresen tárgyal a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, aki nemrég a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Putyinnak. Dodik két évtizede hangoztatja, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, törekvéseit a magyar kormány is támogatja.

A szerb vezető egyike volt azoknak, akiket Orbán Viktor augusztus 20-án vendégül látott a Karmelitában, ezalatt Dodiknak sikerült elintéznie, hogy a magyar kormány összesen 118 millió eurót (~ 45 milliárd forint) fektessen be a boszniai Szerb Köztársaságban.

Az amerikai pénzügyminisztérium most Dodik két gyereke, Igor Dodik és Gorica Dodik, valamint azok cégei ellen vezetett be szankciókat, mert úgy látták, azok a szerb vezető korrupciós tevékenységét segítik elő.

A minisztérium közlemény szerint Dodik a népirtás tagadásának egyik vezető hangadója és az országban egyre mélyülő megosztottság és politikai patthelyzet okozója, visszaélt kormányzati pozíciójával, hogy személyes vagyonát vesztegetés és a korrupció egyéb változataival növelje.

Az amerikaiak szerint Dodik tevékenysége akadályozza a daytoni békemegállapodás végrehajtását, ugyanis nem hajlandó figyelembe venni a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit. Emiatt otthon vádat is emeltek ellene. Azonban a mostani szankciók fő célja, hogy megzavarják annak a pénzügyi hálózatnak működését, ami Dodikot személyesen gazdagítja.

(Kiemelt kép: Milorad Dodik boszniai szerb vezető nyilatkozott a sajtónak 2023. október 16-án. Samir Jordamovic / Anadolu /AFP)