Svédország tart egy esetleges orosz támadástól

A nyugati országok nemcsak Ukrajnát, hanem a NATO keleti szárnyát, nevezetesen Észtországot, Lettországot és Litvániát is veszélyben látják.

2022. január 16., 20:13

Szerző:

Miközben a világ lélegzetvisszafojtva figyeli az orosz-ukrán határt, Vlagyimir Putyin nagyhatalmi fantáziái miatt máshol is katasztrófa készülődhet Európában – írja az Euronews

A svéd hadsereg péntek óta katonákat és fegyvereket szállít a balti Gotland szigetére.

A BILD információi szerint Stockholm valóban látja annak lehetőségét, mégha kicsi is, de orosz támadás érheti a legnagyobb balti szigetet. A lap további információi szerint, már péntek reggel katonák, és "Stridsfordon 90" típusú svéd páncélozott személyszállító járművek érkeztek a 23 ezer lakosú Visby nyugodt tengerparti városába, hogy bebiztosítsák a város kikötőjét. 

A lépés háttere: Oroszország szerdán három nehéz partraszállító hajóját áthelyezte az északi-tengeri Kola-félszigetről a Balti-tengerre. Ezeket akkor vetnék be, ha Putyin támadást tervezne a svéd sziget ellen. A svéd hadsereget akkor helyezték készültségbe.

Svéd kormányzati források szerint "nem arról van szó, hogy Oroszország háborút akarna indítani ellenünk.

De ha Putyin a balti országok ellen akar tenni valamit, akkor előbb Gotlandot kell elfoglalnia. Látjuk az orosz csapatmozgásokat, és komolyan kell vennünk ezt a forgatókönyvet.

A nyugati országok nemcsak Ukrajnát, hanem a NATO keleti szárnyát, nevezetesen Észtországot, Lettországot és Litvániát is veszélyben látják egy esetleges orosz támadással szemben. Hasonló készültségben volt az oroszok miatt Gotland tavaly és tavalyelőtt is.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy katona részt vesz a brit, észt és dán, a NATO EFP harci alakulatához tartozó országok közös hadgyakorlatán Észtországban, 2020. október 1-jén. Fotó: AFP | Raigo Pajula)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.