Svédország és Finnország kéz a kézben szeretne belépni a NATO-ba

Svédország és Finnország együtt tervez belépni a katonai szövetsége. 

2022. október 28., 17:39

Szerző:

Svédország és Finnország tartja magát az előzetes megállapodáshoz, és kéz a kézben, együtt tervez belépni a NATO-ba – jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő Helsinkiben svéd kollégájával közös pénteki sajtótájékoztatóján.

Ulf Kristersson svéd kormányfő első hivatalos finnországi látogatásán leszögezte, hogy nem áll szándékukban semmilyen más módon csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez.

Hozzátette: teljesen jogosnak tartja, hogy Törökország meg akar bizonyosodni arról, hogy Svédország valóban teljesíti azon kötelezettségeit, amelyeket a júniusi madridi NATO-csúcson vállalt. Svédország teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy teljesítse a Finnországgal és Törökországgal megkötött háromoldalú megállapodásban foglaltakat, és megfeleljen Törökország elvárásainak.

Stockholm keményen dolgozik azon, hogy tegye, amit tennie kell, s részletesen be fognak számolni mindarról, amit ezen a téren sikerült elérniük – mondta Kristersson.

Ulf Kristersson a múlt héten lépett hivatalába, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig megerősítette abbéli szándékát, hogy a közeljövőben találkozót tartson az új svéd kormányfővel.

(Kiemelt kép: Finn katonák a finn hadsereg által üzemeltetett M270-es rakétarendszer előtt állnak a Cold Response 22 nemzetközi hadgyakorlat alatt a norvégiai Setermoenben, 2022. március 22-én. Fotó: Jonathan NACKSTRAND/AFP)

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.