Svájc is közvetítene az USA és Oroszország között

Az alpesi ország is házigazdája lenne az amerikai-orosz csúcstalálkozónak, amire Finnország és Ausztria is jelentkezett már.

2021. április 17., 15:50

Szerző:

Finnország és Ausztria mellett Svájc is felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazdája az amerikai és az orosz elnök egyelőre csak elméleti csúcstalálkozójának.

A Tages-Anzeiger című svájci lap szerint a svájci külügyminisztérium „bizalmas indokokra” hivatkozva nem kommentálta a hírt, csupán annyit közölt általánosságban, hogy „Svájc szívesen rendelkezésre bocsátja jószolgálatait, ha azok hasznosak lehetnek”.

Az amerikai-orosz csúcstalálkozót Joe Biden amerikai elnök javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Egyelőre nem tudni, hogy Putyin elfogadja-e az ajánlatot.

Biden a minap azt mondta, hogy „Az Egyesült Államok nem kívánja, hogy Moszkva és Washington között elmérgesedjen a feszültség, dacára az ellene bevezetett friss szankcióknak”.

Nemes Gábor, a Klubrádió külügyi tudósítója pedig a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban úgy vélekedett, hogy Putyin az ukrán konfliktussal teszteli Bident, de „senki nem fog háborúzni Oroszországgal Ukrajna miatt, ez ugyanis nem ér meg egy atomháborút”.

Genfben rendezték meg 1985-ben Ronald Reagan akkori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov frissen kinevezett szovjet pártfőtitkár legendás csúcstalálkozóját, amely fordulópontnak számít a hidegháborúban.

(Kiemelt kép: Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozója 2011-ben. Fotó: AFP/Ria-Novosti Pool)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.