Sürgetik Bident, hogy hirdessen közegészségügyi vészhelyzetet

Elizabeth Warren massachusettsi és Tina Smith minnesotai szenátor szombaton sürgette Biden elnököt, hogy jelentsen be közegészségügyi vészhelyzetet és tegyen más intézkedéseket, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet az abortusz betiltásával kapcsolatban. 

2022. június 25., 16:38

Szerző:

A CNN azt írja: „Pénteken, a Dobbs-döntés kihirdetésével olyan veszélyes időszakba léptünk, amely nők millióit fenyegeti szerte az országban" – írták a demokrata szenátorok a The New York Times szombati számában megjelent véleménycikkükben.

„Sürgetjük az elnököt, hogy hirdessen közegészségügyi vészhelyzetet, hogy megvédje az abortuszhoz való hozzáférést minden amerikai számára, felszabadítva a kritikus erőforrásokat és hatásköröket, amelyeket az államok és a szövetségi kormány felhasználhat a reproduktív egészségügyi szolgáltatások iránti megugró kereslet kielégítésére" – folytatták. „A veszély valós, és a demokratáknak sürgősen szembe kell nézniük vele."

A két demokrata politikus egy levélre is célzott, amelyet a hónap elején adtak ki egy több mint 20 szenátorból álló csoport tagjaként, amely arra sürgette a Fehér Házat, hogy hozzon végrehajtási intézkedéseket az abortuszjogok védelmében, felsorolva több utat, amelyet szerintük Biden megtehetne. A szenátorok arra is felszólították a választókat, hogy gyakoroljanak nyomást a politikusokra az abortusszal kapcsolatban. Utaltak arra is, hogy a demokratáknak nem lesz könnyű dolga, hogy a szenátusban bármit is elérjenek a szavazati arányok miatt; a cikkben szó van arról is, hogy a demokraták előtt várhatóan nehéz küzdelem áll a közelgő félidős választásokon.

„Öt hónap alatt nem tudjuk visszacsinálni azt a kárt, amit a republikánusok öt évtized alatt értek el, de azonnal megkezdhetjük demokráciánk helyreállítását" 

– írták.

Joe Biden elnök elismerte kormánya csalódottságát a Roe v. Wade ügyet megsemmisítő pénteki legfelsőbb bírósági döntés miatt, miközben szombat reggel aláírta a kétpárti fegyverbiztonsági törvényt, amelyet „történelmi eredménynek" nevezett. 

Biden szerint a Legfelsőbb Bíróság bizonyos „szörnyű döntéseket" hozott egy olyan hét után, amelyen a bíróság kiterjesztette a fegyvertartási jogokat, miközben megfosztotta az abortuszhoz való országos jogtól.

„Szerintem a Legfelsőbb Bíróság hozott néhány szörnyű döntést" – kommentálta az elnök az eseményeket. Biden a bíróság e heti, fegyverekkel és abortusszal kapcsolatos döntései ellen emelt szót, és felszólította a választókat, hogy az urnáknál válaszoljanak.

„Tegnap beszéltem a Legfelsőbb Bíróság sokkoló döntéséről, amely megsemmisítette a Roe kontra Wade ügyet – erről sokat vitatkoztunk otthon is" – mondta Biden. „Jill és én tudjuk, milyen fájdalmas és lesújtó döntés ez sok amerikai számára, és úgy értem, nagyon sok amerikai számára. A döntést az államok hajtják végre. Az én kormányom arra fog összpontosítani, hogy hogyan alkalmazzák, és hogy megsértik-e más törvényeket, például úgy döntenek, hogy nem engedik át az embereket az államhatárokon, hogy közegészségügyi szolgáltatásokat kapjanak, és lépéseket fogunk tenni a nők jogainak és a reproduktív egészségnek a védelmében."

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).