Srí Lankán mindjárt elfogy az üzemanyag

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

2022. június 27., 18:18

Szerző:

Az üzemanyag-hiány miatt a kormány bezárja az iskolákat Colombóban, és elrendelte, hogy a kormány alkalmazottai otthonról dolgozzanak, miközben a katonák sorszámokat osztogattak a benzinért sorban álló embereknek, hogy megtartsák helyüket a sorban – írta a Reuters.

Srí Lanka az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válságát éli, a devizatartalékok rekordalacsony szinten vannak és a 22 milliós szigetnek nehézséget okoz az alapvető élelmiszer-, gyógyszer- és az üzemanyag-import kifizetése.

A tömegközlekedés, az energiatermelés és az egészségügyi szolgáltatások elsőbbséget élveznek az üzemanyag-osztás során, a kikötők és repülőterek számára pedig bizonyos mennyiségben adagolják az üzemanyagot.

Négy napja állok sorban, ez idő alatt nem aludtam és nem ettem rendesen – mondta az egyik helyi lakos a portálnak.

A kormány tárgyalásokat folytat az IMF-fel egy mentőcsomagról, de sokan nem tudnak addig várni. A haditengerészet hétfőn a kora reggeli órákban 54 embert tartóztatott le a keleti partoknál, akik csónakkal próbáltak távozni – közölte egy szóvivő –, a múlt héten elfogott 35 „csónakos” emberen felül.

(Kiemelt kép: Motorosok és autósok várakoznak, hogy üzemanyagot vásároljanak egy üzemanyagtöltő állomáson Colombóban, Srí Lankán, 2022. június 27-én. Fotó: Pradeep Dambarage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)