Spanyolországban exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot García Lorca kivégzésére

Spanyolországban csütörtökön exhumálták annak a francóista tábornoknak a maradványait, aki vélhetően kiadta a parancsot Federico García Lorca költő kivégzésére 1936-ban, a spanyol polgárháború kezdetén.

2022. november 3., 21:23

Szerző:

 A sevillai Macarena-bazilikában a csütörtök hajnali órákban az egyházi hatóságok a baloldali kormány utasítására kiemelték sírjából Gonzalo Queipo de Llano y Sierrát, aki a nacionalisták déli hadseregének a parancsnoka volt 1936-37-ben, s aki parancsba adta Federico Garcia Lorca költő kivégzését. Egykori jobbkezét, Francisco Bohórquez Vecinát, aki mellette nyugodott a templom oltára alatt, szintén kiemelték a sírjából. A földi maradványokat temetőben helyezik el.

A Franco-diktatúra örökségének feltárása kezdődött el


A két exhumálás volt az első azóta, hogy egy múlt hónapban elfogadott törvény előírja Francisco Franco tábornok diktatúrájának (1939-1975) és az azt megelőző hároméves polgárháború örökségének a feltárását. Ezek voltak az első exhumálások azt követően is, hogy Franco holttestét is eltávolították 2019-ben a Madrid közelében saját maga által emeltetett bazilikából. „Nem létezhetnek olyan kultikus helyek, ahol tömeggyilkosok előtt lehet tisztelegni”– szögezte le Felix Bolanos, az elnöki hivatalt vezető miniszter, aki szerint Quiepo de Llano és Bohórquez 45 ezer spanyol haláláért felelős.


A Franco-diktatúra öröksége a diktátor halála után több mint negyven évvel még mindig megosztja a spanyolokat. Franco védelmezői szerint mindkét fél követett el atrocitásokat a polgárháborúban. Az exhumálási folyamatról készült felvételen látni lehetett, amint Queipo maradványait egy kisteherautóval elszállítják a bazilikából, a családtagok pedig azt skandálják: „Éljen Queipo!”

García Lorca kivégzéséről nem maradtak fenn írásos feljegyzések, de Ian Gibson, Queipo de Llano életrajzírója idéz egy telefonkezelőt, aki azt mondta, hogy Queipo személyesen adta ki a parancsot a kivégzőosztagnak: „kávét, sok kávét!”, ami a kivégzés kódneve volt. García Lorca nemzetközi hírű költő és drámaíró volt, egyebek mellett a Vérnász című dráma, a Cigány románcok és a Poeta en Nueva York (Költő New Yorkban) című versgyűjteménye tette híressé.

(Kiemelt képünk: Federico Garcia Lorca spanyol költő és drámaíróról, aki a világirodalmat felbecsülhetetlen értékekkel gazdagította. A spanyol polgárháború idején Granadában a fasiszták agyonlőtték. MTI Fotó: Reprodukció)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.