Sokan meghaltak Bangladesben az árvizek és földcsuszamlások miatt

Bangladesben augusztus eleje óta több tucatnyian haltak meg az özönvízszerű esőzések nyomán keletkezett árvizek és földcsuszamlások következtében – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

2023. augusztus 13., 16:15

Szerző:

A legsúlyosabban érintett térségek tisztségviselői szerint Cox's Bazarban 21, Csittagongban 19, Bandarban 10, Rangamatiban pedig 5 emberéletet követelt az ítéletidő. „Ezek voltak az utóbbi évek leghevesebb esőzései” – közölte Azizur Rahmán, a bangladesi meteorológiai szolgálat vezetője. Mint mondta, csak augusztus 7-én több mint 312 milliméter csapadék esett. Sahín Ibrahim körzeti vezető hozzátette, hogy a szomszédos Mianmarból elmenekült több mint egymillió rohingját befogadó Cox's Bazarban mintegy 600 ezer embert sújtanak az árvizek.

Mizanur Rahmán menekültügyi megbízott szerint négy rohingja is van az áldozatok között, köztük egy anya gyermekével, akiket egy földcsuszamlás temetett maga alá. Hozzáfűzte, hogy eddig kétezer embert kellett biztonságba helyezni. Banglades második legnagyobb városának, Csittagongnak a térségében falvak százai kerültek víz alá. Abul Basár Mohammed Fahruzzamán, a helyi közigazgatás vezetője szerint legalább ötezer lakóépületben keletkeztek károk. A térségben néhány napra megszakadt a vasúti közlekedés Csittagong és Cox's Bazar között a sínekben keletkezett károk miatt.

A nyári monszunesők nagyjából az éves csapadékmennyiség 80 százalékát teszik ki Dél-Ázsiában. Az áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó heves esőzések ugyan hatalmas károkat okoznak, és sok ember életét követelik, másrészt a monszun elengedhetetlen a mezőgazdasági termelés szempontjából, a helyi lakosság nagy részének megélhetését biztosítja.

(Kiemelt képünkön: Egy lány sétál át az árvízen, miközben az árvízhelyzet romlik a bangladesi Munshiganjban lévő Mawa területen, 2020. július 29-én, szerdán. Több mint 9,6 millió embert érintettek a monszun áradásai, amelyek India, Banglades és Nepál nagy területeit sújtották. (Fotó: Syed Mahamudur Rahman / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül.)