Sokallja a puccsok számát Afrika

Négy rendetlenkedő országnak is fel kellett függeszteni a tagságát az Afrikai Unióban. 

2022. február 6., 15:21

Szerző:

Az Afrikai Unió elítélte vasárnapi csúcstalálkozóján az utóbbi egy év sorozatos katonai hatalomátvételeit a kontinensen, utalva a mali, a guineai, a szudáni és a Burkina Fasó-i puccsokra. Ezeknek az országoknak a tagságát rendre felfüggesztette az Afrikai Unió (AU).

"A közgyűlésben tag afrikai vezetők mindegyike egyértelműen elítélte az alkotmányellenes kormányváltás modelljét, ennek újbóli megjelenését, vissza-visszatérését és sorozatát" – jelentette ki Bankole Adeoye nigériai politikus, az Afrikai Unió külpolitikai, illetve a béke és a biztonság kérdéseivel foglalkozó bizottságának vezetője.

A pánafrikai szervezet csúcsértekezlete vasárnap estig tart annak székhelyén, az etióp fővárosban.

"Az Afrikai Unió nem tolerál semmilyen katonai államcsínyt, annak semmilyen formájában. Soha korábban az AU történetében nem történt meg olyan, hogy egy éven belül négy tagországban is legyen államcsíny" – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a béke és biztonság tanácsa minden olyan tagországot felfüggesztett, ahol ilyen történt.

A csádi Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke szombat esti megnyitó beszédében szintén kifejezte sajnálkozását a katonai hatalomátvételek miatt, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki előtt ismert ezek oka, a terrorizmus terjedése a térségben..: 

(Kiemelt képünkön a burkina fasoi katonai junta bejelentketése a helyi tévében 2022. január 24-én. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)