Slavoj Žižek: Oroszország előbb saját magát nácitlanítsa!

A marxista szlovén filozófus a Szabad Európának nyilatkozott arról, mit gondol az orosz megszállásról Ukrajnában, mint azelőtt már néhányszor, Žižek elmondta, nem számít az ukrajnai háború rövid lezárására, és azt is megosztotta, szerinte jogos-e az orosz kultúrára fogni az imperializmust.

2023. január 2., 18:51

Szerző:

„Egyetértek a nácitlanítás céljával, de azt hiszem annak otthon, Oroszországban kellene kezdődnie”, nyilatkozta Slavoj Žižek szlovén filozófus a Szabad Európa rádió grúz adásának hétfőn. A marxista gondolkodó elismételte, szerinte Oroszország Ukrajna elleni inváziója nem igazolható.

Mindezek ellenére Žižek nem számít a háború rövides lezárására. A grúz interjúkészítő kedvéért felidézte, Vlagyimir Putyin 2008-ban Grúzia ellen is háborút kezdett, és végül megszállta Abházia és Dél-Oszétia részeit. Ez a katonai megszállás még jelenleg is tart. Szerinte hasonló helyzet alakulhat ki Ukrajnában is, ahol egyik harcoló fél sem éri majd el minden célját.

Arról a kérdésről, hogy jogos-e az orosz kultúra termékeit a háború miatt Európában bojkottálni, Žižek ugyancsak sok baloldali társához (példáulk Jürgen Habermashoz) képest eltérő véleményt fogalmazott meg. Szerinte „a népirtásnak is megvan a maga költészete”, és azt is el kell ismerni, hogy egyes orosz írók, így például Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij jogosan tekinthetőek a mai orosz imperializmus forrásvidékének:

„Amennyire én tudom, Dosztojevszkij volt az, aki először hirdette a gondolatot, amely szerint Oroszország Európa örökös áldozata. És azt, hogy Oroszország megmentette Európát Napóleontól. De én azt gondolom, hogy ha Napóleon győzött volna, talán egy jobb Európa alakult volna ki.” – vélte Žižek.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e az ukrán szélsőjobboldal térnyerése miatt a háború következtében, a filozófus elmondta, jól ismeri a szélsőjobb helyzetét az országban, de szerinte fontos különbséget tenni a terjeszkedő nácizmus, és a sima fasiszta államok között: utóbbiról úgy vélte, „van köztük olyan, ami terjeszkedni nem akar csak a saját államát megszervezni, ilyen volt Franco Spanyolországa, vagy Salazar Portugáliája is.”

A teljes interjút angol nyelven itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Slavoj Žižek. Fotó: Wikimedia Commons)