Lavrov: sikeres a G20 csúcstalálkozó

Sikeresnek nevezte vasárnap a G20 csúcstalálkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió és immár az Afrikai Unió alkotta országcsoport nem bírálta nyíltan Oroszországot az ukrajnai háború miatt.

2023. szeptember 10., 16:12

Szerző:

„A csúcstalálkozó kétségkívül sikeres volt” – mondta sajtótájékoztatóján Lavrov. Hozzátette: „sikerült elhárítanunk a Nyugat arra irányuló kísérleteit, hogy ukránosítsák a csúcstalálkozó napirendjét”.


„A szövegben egyáltalán nem említik Oroszországot” – mondta a miniszter a zárónyilatkozatra utalva. „Az indiai elnökségnek valóban sikerült a globális Délt képviselő résztvevőket egyesíteni” – tette hozzá Lavrov.


Az ukrajnai háborúról a G20-vezetők csak annyit szögeztek le zárónyilatkozatukban, hogy minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától területszerzés céljából. Kijev szombaton bírálta a nyilatkozatot. A G20-nak nincs mire büszkének lennie – jelentette ki Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója úgy ítélte meg, hogy a szöveg megfogalmazása, különös tekintettel az Ukrajnával kapcsolatos részre, „nagyon jó munka”.

(Kiemelt képünk: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-ak vezetőinek csúcstalálkozója alkalmából tartott megbeszélésen Fotó: HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.