Sepsiszentgyörgyön készülnek „ünnepelni” a román nacionalisták

Sepsiszentgyörgyre hívja a Nemzet Útja nevű szélsőséges szervezet vezetője a patrióta románokat az ország nemzeti ünnepére, december 1-jére.

2023. november 29., 19:26

Szerző:

Sepsiszentgyörgyre hívja követőit a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőséges szervezet vezetője, az úzvölgyi katonatemetőnél is többször botrányt okozó Mihai Tîrnoveanu. Az ország minden részéből toborozza a patrióta románokat, hogy Románia nemzeti ünnepén, december 1-jén a székely városban gyűljenek össze – írja a maszol.ro.

Az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă), a Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Națională) és az Új Jobboldal (Noua dreaptă) egyesületekkel közösen szervezendő eseményük megtartása érdekében felhívásukban adományozásra is felszólítják híveiket, akiket a szervezőktől már jól megszokott módon igyekszik feltüzelni a szélsőségesen magyarellenes brassói fogorvos, Mihai Tîrnoveanu.

„A Nemzet Útja Egyesület minden erejét mozgósítja, hogy felvonja a román trikolórt az ország szívében!”

– olvasható a felhívásban, amelyben leírja: egyesületük „a Kovásznáért és Hargitáért folytatott harcokban született”. „Itt, az ország szívében és az ország szívéért vívtuk az első csatáinkat 2014 óta”, írja a nacionalista vezető, aki szerint őt nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli, ezért csatlakoztak hozzá támogatók az ország minden pontjáról, mert az „ország szívét” nem lehet „egyedül legyőzni”, írja Sepsiszentgyörgyre vonatkoztatva Tîrnoveanu.

Kifejtette, szerinte lázító mindaz, ami Kovászna vagy Hargita megyében „magyar struktúrát” jelent. „Nem, nem mi vagyunk »kívülállók«, hanem ők jönnek a román térfélen kívülről, a budapesti kormány által közvetlenül koordinált, etnikai szempontok szerinti területi autonómiapolitikát szolgálva” – fejtegeti a Nemzet Útja vezetője.

Nem ez az első eset, hogy ilyet szerveznek, emlékeztet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Az elmúlt évek során több alkalommal rendeztek magyarellenes, provokatív felvonulásokat és eseményeket, és ezek helyszínéül „olyan helyeket választanak, ahol békés magyar közösség él, de ők agresszív, magyarellenes megnyilvánulásokkal, szlogenekkel provokálják és megalázzák őket. Sajnos a hatóságok nem tesznek semmilyen lépést ezek megfékezése érdekében”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Mihai Tîrnoveanu a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőséges szervezet vezetőjének Facebookon közzétett fotója)