Magyarországról is támogatják az erdélyi tüntetést

„Az Igazság Napján látnia kell a többségi hatalomnak, hogy vannak közös ügyeink, amelyekben nem alkuszunk. Olyan megmozdulás lesz szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön, amilyen a rendszerváltás óta nem volt Erdélyben” – jelentette ki kedden a Református Székely Mikó Kollégium főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatón Kató Béla.

2012. augusztus 29., 10:42

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese hangsúlyozta, szeptember 1-jén az Erdélyi Református Egyház és az RMDSZ szervezi a tüntetést, hiszen közvetlenül érdekeltek a Mikó-ügyben, de mint mondta, valamennyi történelmi magyar egyházat, minden politikai és civil szervezetet megszólítottak - írja az erdélyi

Krónika.

Aa püspökhelyettes szerint az ügy a Székelyföldet és a sepsiszentgyörgyieket érinti leginkább, ezért arra számítanak, hogy minden sepsiszentgyörgyi utcára vonul, a becslések szerint több mint húszezren érkeznek egész Erdélyből a Székely Mikó Kollégium épülete elé. Ekkor majd délben 11.30-kor megszólalnak a templomi harangok, Kató Béla pedig arra kér valamennyi résztvevőt, hogy tartson majd a kezében egy Bibliát, zsoltárt vagy könyvet.

A püspökhelyettes ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a tüntetésen a történelmi magyar egyházak püspökei mellett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke mond beszédet, aki volt püspökként is megvívta a harcát, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, egyre több ember ingerküszöbét éri el a Mikó-ügy. „Arra kérek mindenkit, gondoljanak arra, hogy egy reggel levelet kapnak, miszerint három évre börtönbe kell vonulniuk, holott tudják, tisztességesen éltek és végezték a munkájukat” – fejtette ki az elöljáró, aki szerint „a tüntetésen meg tudjuk mutatni a közösségünk erejét, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely nem hagyja, hogy tagjait meghurcolják, vagyonát elkobozzák”.

Eközben a Magyar Népfőiskolai Collegium (MNC) elnöksége és a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának (MRETZS) elnöksége felszólította az illetékes román hatóságokat, hogy semmisítsék meg a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági határozatot. Az MNC és a MRETZS, csatlakozva a Romániai Református Egyház zsinatához és a Romániában élő Keresztyén Egyházak Közösségéhez, követelik, hogy a visszaállamosítások kísérletét azonnal szüntessék meg, és „a jogállamiságot maradéktalanul tartsák meg” Romániában.

Mint írták, „köztudott, hogy Románia az Európai Unióhoz való csatlakozásakor hatalmas igazságtalanságok és hiányosságok kiküszöbölésére tett ígéretet. Megbotránkozással szembesülünk azzal, hogy Romániában – ahelyett, hogy teljesítenék a felvállalt intézkedéseket – visszarendező erők hatására, a kommunista diktatúra jegyei jelentkeznek”. A közleményben úgy fogalmaztak: „nem hagyjuk szó nélkül, hogy mindaz, ami jelenleg Romániában történik, a jogállamiság eszméje ellen való durva támadás, egyben az Európai Unióban élő polgárok ellen való bűncselekmény”.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgáló intézkedésnek nevezte az egyháznak korábban kormányrendelettel, jogszerűen visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi kollégium újraállamosítását elrendelő ítéletet.

Az ügyben megszólalt a Lehet Más a Politika parlamenti frakciója is. Mint rámutattak, az alakulat tiszteletben tartja a román állam bíróságának függetlenségét, de a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletet példátlannak és elfogadhatatlannak tartja. A képviselőcsoport ugyanakkor támogatásáról biztosította a szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön tüntetőket.

Az ügyben eljáró romániai, buzaui bíróság június 29-én hozott első fokú ítéletében úgy határozott, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületegyüttesét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság két tagját.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.