Sajtószabadságért tüntető újságírókat vettek őrizetbe Moszkvában

A szakértők szerint az őszi választások közeledtével az orosz kormány egyre nagyobb nyomást helyez a független sajtóra.

2021. augusztus 21., 20:11

Szerző:

Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában őrizetbe vett több újságírót, akik az ellen tüntetett, hogy a hatóságok előző nap külföldi ügynökké nyilvánították hét kollégájukat, a Dozsgy nevű független tévécsatornát és a Vazsnije Isztorii nevű oknyomozó portált, írja az MTI.

A sajtószabadságért tüntető újságírók egyenként tiltakoztak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál, a Moszkva belvárosában található Lubjanka téren. Transzparensein a többi között olyan feliratok voltan olvashatóak, mint hogy az „újságírás nem bűncselekmény” és „féltek az igazságtól”.

Az igazságügyi minisztérium pénteken döntött arról, hogy külföldi ügynökké nyilvánítják a már kizárólag az interneten sugárzó Dozsgy mellett a Vázsnije Isztoriit és újabb hét újságírót is. Natalja Szindejeva, a Dozsgy vezetője tisztességtelennek nevezte ezt az intézkedést, közölte, megfellebbezik a döntést.

A Dozsgy gyakran élesen bírálta az orosz hatóságok kemény fellépését a másként gondolkodókkal szemben, rendszeresen tudósított tüntetésekről, valamint részletesen foglalkozott például a tavaly nyáron megmérgezett, majd idén bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével is.

A Kreml júniusban megvonta a tévécsatorna akkreditációját arra hivatkozván, hogy a társaság támogatta év elején a Navalnij melletti, engedély nélküli demonstrációkat. Ezt a Dozsgy tagadja. Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az orosz hatóságok az őszi választások közeledtével fokozzák a kritikus médiára gyakorolt nyomást.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis minősítésük megjelölésével terjeszthetők, fel kell tüntetni minden tartalmukon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat.

(Kiemelt kép: a rendőrség letartóztat egy újságírót, akinek a transzparensén a „Nem állunk meg újságírók lenni” felirat olvasható. A kép 2021. augusztus 21-én készült, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai főhadiszállása előtt tartott tüntetésen. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)