Rongálás miatt feljelentették a Sajó megtisztításáért küzdő magyar képviselőt

Feljelentették az Összefogás magyar párt Nyitra megyei képviselőjét és aktivistatársait, amiért rövid időre elrekesztették a Siderit tárójából a Sajóba ömlő arzéntartalmú szenny útját.

2022. június 24., 13:17

Szerző:

Orosz Örsöt és két társát, dr. Varga Tibort és Ján Korpát „közhasznú bányamű megrongálása” miatt jelentették fel, amiért május végén – rövid időre ugyan, de – elzárták a Sajóba ömlő szennyvizet. Orosz Örs egy bejegyzésében két „bűntársával” heccből rabruhát vettek fel, majd azt írta: 

A felelősöket takargatják, az ártatlanokat felelősségre vonják.

A képviselő az Indexnek elmondta, hogy „Közhasznú berendezés megrongálásának vádjával a minap nyomozás indult, mivel dr. Varga Tiborral és Ján Korpával május 28-án figyelemfelhívás céljából szűk 30 perc erejéig eltorlaszoltuk az alsósajói bánya kifolyóját, amin keresztül már négy hónapja ömlik a méreg a Sajóba. Most a kollégákkal együtt tanúként lettünk beidézve.”

Hozzátette, hogy amíg nem lesz teljesen tiszta a Sajó vize, addig nem adja fel a harcot.

(Kiemelt kép: A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.