Saját katonai vezetői gyalázzák Putyint egy hangfelvételen

Az ukrajnai helyzetet pedig a szovjet-finn háborúhoz hasonlították. 

2022. június 1., 10:56

Szerző:

A Szabad Európa ukrajnai oldala közzétette egy telefonbeszélgetés hanganyagát, amelyen Vlagyimir Putyint és az orosz katonai vezetőket kritizálta két orosz ezredes, írja az Index. 

Makszim Vlaszov ezredes és Vitalij Kovtun ezredes arról beszéltek április 14-én telefonon, hogy miért kellett visszavonulniuk az orosz csapatoknak Kijev közeléből. A két katonai vezető szerint a háború megnyeréséhez elég lenne, ha az ukrán parlamentet rakétával szétlőnék.

A beszélgetés során Vlagyimir Putyint „seggfejnek”, Szergej Sogju védelmi minisztert pedig alkalmatlannak nevezték, mert súlyos veszteségek ellenére sem sikerült elérni a kitűzött harcászati célokat.

„Szörnyű veszteségeink vannak. Értek egy kicsit a hadtörténelemhez, és leginkább a szovjet–finn háborúhoz tudnám hasonlítani a helyzetet”

– mondta az egyik ezredes. A szovjet–finn háború 1939 és 1940 közt zajlott, a bátor finn ellenállásnak köszönhetően 126 ezer szovjet katona esett el a harcok során. A kritikák nem kerülték el többi magas rangú tisztet, akik az ezredesek szerint Putyin „talpnyalói”. A beszélgetésben megemlítik Alekszander Dvornyikov tábornokot is,  aki április eleje óta irányítja az orosz offenzívát.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.