Belehalt sebesülésébe a rotterdami lövöldözés 14 éves áldozata

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.

 

2023. szeptember 29., 13:46

Szerző:

A rotterdami rendőrségnek az X közösségi oldalon csütörtök délután közzétett tájékoztatása szerint egy fegyveres előbb Rotterdam belvárosának egyik lakóházában nyitott tüzet, majd nem sokkal később a közeli kórház egyik oktatóterméből jelentettek fegyveres támadást.

Fred Westerbeke, a rotterdami kerületi rendőrkapitányság vezetője péntek reggel közölte: a 14 éves áldozat a belvárosi lakóházban elkövetett első lövöldözésben halálosan megsebesített 39 éves nő lánya. A fiatal áldozat ikertestvére még a lövöldözés ideje alatt menekült el a helyszínről, és a szomszédoknál keresett menedéket. A lövöldözés áldozata továbbá az egyetemi klinika oktatótermében halálosan megsebesített 46 éves tanár – emlékeztetett.

A hírportál beszámolt arról, hogy a 32 éves elkövető, akit Faoud L. néven azonosítottak, az orvosi egyetem hallgatója és a lakóházban lelőtt nőnek és lányának szomszédja volt, akik többször tettek bejelentést a rendőrségen az elkövető kutyájával és nyulaival szembeni nem megfelelő bánásmódja miatt.

Faoud ismert a bűnüldöző szervek előtt. Legutóbb 2021-ben állatkínzás miatt indítottak ellene eljárást, ami elmarasztaló ítélettel zárult. Az ítéletről az ügyészség értesítést küldött az orvosi egyetemnek, amelyben „komoly aggályokat” fogalmaztak meg a hallgatóval kapcsolatban. A levelet az elkövető később megosztotta az interneten, kifogásolva, hogy nem kaphat diplomát, noha minden vizsgáját sikerrel teljesítette. Bejegyzésében egyik tanárát, egy, a 40-es éveiben járó orvost hibáztatott – írták.

A rotterdami kerületi rendőrkapitányság vezetője csütörtök esi sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanúsított tette elkövetésekor a holland rendvédelmi szervek „harci típusú” ruházatát, valamint golyóálló mellényt, hátizsákot és fejhallgatót viselt. Az első lövöldözést követően felgyújtotta az áldozatok házát, majd a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikára ment, ahol belépett egy tanterembe, és lelőtte a tanárt. Az elkövetőt a kórház közelében fogták el, miután a kórházat is felgyújtotta.

„A férfi egyedül cselekedett, szándékát előre kitervelte, amit az is bizonyít, hogy a lövöldözés két helyszíne legalább másfél kilométerre van egymástól”

 – tette hozzá a rendőrkapitány.

(Kiemelt kép: virágok a Heiman Dullaertplein épületénél, ahol egy 32 éves férfi lelőtt egy 39 éves nőt és annak 14 éves lányát. Az Erasmus Medical Center egyik tantermében az elkövető lelőtt egy 43 éves férfit. Fotó: ANP JEFFREY GROENEWEG ANP via AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.