Rotterdamban ámokfutó támadt késsel a járókelőkre

Egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült csütörtökön este, amikor Rotterdam városában egy férfi az utcán késsel támadt a járókelőkre.

2024. szeptember 20., 13:54

Szerző:

Halálos késelés történt Rotterdam városában csütörtök este, a rendőrség szerint egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült – írja az AP News cikke alapján a Telex. A holland kikötővárosban a rendőrség őrizetbe vette a támadót.

Rotterdam megdöbbent: a támadó  „Allahu Akbar” -t kiabált

A késelés az Erasmus-hídnál történt. Szemtanúk szerint a férfi két késsel támadt rá emberekre, miközben azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar.” Egy járókelőnek sikerült megállítania a támadót, a dulakodásban a késelő is megsérült. Egy sportoktató, Reniël Renato David Litecia fegyverezte le az ámokfutót. Elmondta, hogy két bottal megütötte a férft, miután látta, hogy megtámadott valakit, és sikerült elvennie a késeket, majd eldobni őket. 

Litecia azt mondta, hogy először azt hitte, hogy verekedésről van szó, „de amikor elkezdtem futni abba az irányba, láttam, hogy ez nem verekedés. Egy férfi volt az, két hosszú késsel, aki egy másik fiatalembert szurkált, és amikor elkezdtem kiabálni, megfordult, és elkezdett közeledni mindenkihez, aki körülötte volt”.

Az áldozatok közül az egyik egy 32 éves rotterdami férfi volt, ő vesztette az életét a támadásban, a másik áldozat egy 33 éves svájci férfi pedig súlyosan megsebesült a késelésben a rendőrség közleménye szerint. 

A gyanúsított egy 22 éves férfi a közép-hollandiai Amersfoort városából. A rendőrség a holland adatvédelmi irányelveknek megfelelően nem hozta nyilvánosságra sem a gyanúsított, sem a késelés áldozatainak személyazonosságát.

A helyszínen tartózkodó rendőrök is hallották, hogy a férfi Allahot dicsőítette, szóvivőjük szerint „minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálnak” a nyomozás során.

(Kiemelt képünk: A mentőszolgálat munkatársai a késeléses incidensnél. Fotó: Killian Lindenburg / ANP MAG / ANP via AFP)