Romániában megdőlt a napi oltási rekord

Durvul a járvány és a kormány is szigorít. Az emberek pedig elkezdtek oltakozni.

2021. október 22., 20:18

Szerző:

Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára. Pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma, írja az MTI. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő kedden jelentette be, hogy újabb megszorításokat kell bevezetni, miután Romániában meghaladta az ötszázat az egyetlen nap alatt elhunyt koronavírusos betegek, illetve megközelítette a húszezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az intézkedésekről végül pénteken született határozat, így október 25-től semmilyen zárt térbe nem mehetnek be az ügyfelek védettségi igazolvány nélkül, és az éjjeli kijárási tilalmat is visszavezetik. 

Kedden még csak alig 37 ezer ember jelentkezett oltásra, péntekre ez a szám már több mint duplájára nőtt, több mint 86 ezerre nőtt az újonnan beoltottak száma. Ezzel megdőlt az április 21-i csúcs, amikor 63 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját. Az országban – a korlátozások nélküli nyári hónapok teljes érdektelensége után – szeptember elején kezdett emelkedni az oltási hajlandóság, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.

Az oltakozás üteme a szeptember eleji napi 5700-as átlagról viszonylag egyenletesen hétfőig napi 30 ezer fölé emelkedett, az újabb szigorítás bejelentése után pedig néhány nap alatt több mint duplájára ugrott. Az oltási hajlandóság emelkedését a hatóságok most oltási maratonokkal próbálják kamatoztatni. A hétvégén az ország legfertőzöttebb térségének számító Bukarestben rendeznek folyamatos oltási akciót péntek reggeltől hétfő reggelig, amelyen csaknem ötven oltósor várja minden vakcinatípussal az oltásra jelentkező bukarestieket. Hétfőn és kedden a védelmi minisztérium rendez a Román Hadsereg Napja (október 25.) alkalmából oltási maratont az ország hat katonai kórházában.

A 19,3 milliós Romániában eddig 6 millió 242 ezer ember jelentkezett oltásra, ami az összlakosság kevesebb mint egyharmadát, illetve a beoltható (12 év feletti) lakosság 36,4 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal Románia utolsó előtti az Európai Unióban, az egészségügyi szakemberek pedig elsősorban a lakosság alacsony immunizációs arányának tulajdonítják azt, hogy a járvány negyedik hulláma csaknem félmillió igazolt fertőződést és közel tízezer ember halálát okozta Romániában az elmúlt három hónapban.

(Kiemelt kép: Stipe Majic / Anadolu Agency via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.