Románia támogatja Észak-Macedónia uniós csatlakozását

Jelentős kereskedelmi partnerek.

2022. április 14., 19:14

Szerző:

Bogdan Aurescu román külügyminiszter csütörtöki szkopjei látogatásán megerősítette, hogy Bukarest határozottan támogatja Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz – olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

Aurescu csütörtökön hivatalos látogatást tett Észak-Macedóniában, ahol kollégájával, Bujar Osmani külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

A tanácskozást követően Aurescu elmondta, hogy Bukarest szerint Észak-Macedónia készen áll a csatlakozási tárgyalásokra. Hangsúlyozta, hogy „Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziója” közepette az EU bővítése soha nem volt még ennyire lényeges, hiszen fontos, hogy a Nyugat-Balkán térsége stabil és biztonságos legyen, és ez nemcsak a térség országai számára, hanem az EU-nak is stratégiai fontosságú. Hangsúlyozta, hogy Románia az egyik legelkötelezettebb támogatója az Európai Uniónak. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly valamennyi uniós külügyminiszter a nyitottságát fejezte ki, hogy Brüsszel megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

A román külügyminiszter kiemelte, hogy a csatlakozási tárgyalások érdekében reformokra van szükség, és Románia kész támogatást nyújtani Szkopjénak. A román diplomácia vezetője elismerését fejezte ki, hogy Észak-Macedónia csatlakozott az Oroszország elleni európai intézkedésekhez. Aurescu meghívta Észak-Macedóniát, hogy csatlakozzék a Romániába tervezett NATO-harccsoporthoz. Észak-Macedónia Románia második legjelentősebb kereskedelmi partnere a Nyugat-Balkánon.

(Kiemelt kép: Bogdan Aurescu román külügyminiszter és észak-macedón kollégája, Bujar Osmani sajtótájékoztatót tartanak Skopjéban. Fotó: Abdula Berisha / Anadolu Agency)