Durván lecsaptak az úz-völgyi temetőre a román nacionalisták

A hősök napja alkalmából ismét óriási tüntetést tartott a román szélsőjobboldal a vitatott katonatemetőben, teljesen vissza akarják szerezni.

2022. június 3., 17:36

Szerző:

Ismét az úzvölgyi katonatemetőbe vonultak a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Calea Neamului (Nép Útja) egyesület követői csütörtökön a román hősök napja alkalmából. A Székelyhon.ro erdélyi hírportál arról írt, a vonuláson megjelent George Simion, az AUR elnöke is, aki azt követelte,

a közös magyar-román katonai temető kerüljön végleg a román Védelmi Minisztérium kezelésébe, és távolítsák el a kétnyelvű táblákat, és a magyar nemzeti jelképeket is a temetőből.

A demonstráció során Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului egyesület vezetője papírra nyomtatott román trikolórral takarta le a román és magyar kétnyelvű tájékoztatóplakátokat az emlékhely kőfalán. A temető „védelmére” szervezett, nagyszabású román szélsőjobboldali mozgósítás egyébként a tudósítók szerint sokkal nagyobbra sikerült, mint például a tavalyi, ott pedig román ortodox vallási szertartásra is sor került.

Az eseményen a felszólalókat a 2019-es, úz-völgyi konfliktusban a román oldalt erősítő Constantin Toma dormánfalvi polgármester moderálta, beszédében nyíltan elítélte, hogy a katonai temetőre a magyarok is igényt tartanának, vagy oda eljárnának:

„Nem tudunk bármit elfogadni. Nem kérjük senki sajnálatát, nem kérjük, hogy tiszteljenek. Nem kérjük senkinek az engedélyét, hogy jöjjünk, és megtiszteljük hőseink emlékét. Ezt a jogot hőseink nyerték el, amikor létrehozták Nagy-Romániát.” 

– mondta el Toma.

Tîrnoveanu a beszédek sorát azzal folytatta, „minden alkalommal azt láttuk, hogy az ortodox papjaink háta mögött idegen jelképek vannak. Azoknak a jelképei, akik összetörték csontjainkat, felakasztottak, megégettek minket, akik csákánnyal rombolták le a román templomokat – de ma ezeket a jelképeket nem tűrjük tovább. Nem romboljuk le azokat, mint ahogy ők szent templomainkkal tették, hanem letakarjuk őket a román trikolórral.”

A megemlékezésen ugyancsak jelen lévő Mircea Chelaru nyugalmazott román tábornok beszédében megerősítette a magyar jelképek letakarásának szükségességét. Az Úz-völgye katonai temetőjében kialakult magyar-román etnikai konfliktus 2019 óta tart, akkor tettlegességig fajult.

(Kiemelt kép: Román tüntető 2019 június 6-án, az Úz-völgyi temetőben. Fotó: Egyed Ufo Zoltán / AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.