Román miniszterelnök: Székelyföld autonómiája ostobaság, soha nem volt és soha nem is lesz

Székelyföld autonómiája soha nem volt és sohasem lesz – jelentette ki kétnapos székelyföldi látogatása végén Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. február 25., 14:15

Szerző:

Székelyföld autonómiáját is szóba hozta Marcel Ciolacu román miniszterelnök kétnapos székelyföldi látogatása során. Az Agerpres hírügynökség által idézett politikus magyarázatképpen azt mondta: amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól „kapták”, mi több, nem is a románok „vették el tőlük”. Hozzátette: nem érti „hol hibáznak, miért harcolnak egymással”, amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

„Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott, Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást”

– fejtette ki a PSD elnöke. 

Úgy vélekedett: vannak fájdalmas történelmi tények, amin a mai nemzedék már nem tud változtatni, de párbeszéd révén jobb jövőt tud építeni, olyan jövőt, amely elsősorban a tiszteleten, nem pedig a gyűlöleten alapul. 

Marcel Ciolacu szombaton délelőtt Maroshévízen (Toplita) a PSD Hargita megyei szervezetének tisztújításán is részt vett, ahol szintén kitért a Székelyföld autonómiájának kérdésére. Kijelentette: soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait. 

„Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia” – idézte a kormányfőt az Agerpres. Megállapította: az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben.

„Mi normális országban szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Ehhez elsősorban az kell, hogy viselkedjünk normálisan. Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz. (...) Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők” – jelentette ki a román miniszterelnök. 

Marcel Ciolacu – arra hivatkozva, hogy az RMDSZ elnöke Hargita megyében született – Kelemen Hunornak is üzent. Szerinte a normalitás gesztusa lenne, ha az RMDSZ a jelöltlistájára a román pártok egy képviselőjét is felvenné. Cserében ígéretet tett arra, hogy ő is felveszi az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti jelöltlistájára.

„Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian románok vagyunk”

– mondta a román kormányfő.

Tánczos Barna: Székelyföld volt, van és lesz

Az 1764-es madéfalvi vérengzésnek emléket állító Siculicidium emlékműnél látta vendégül szombaton Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a Szociáldemokrata Párt (PSD) székelyföldi kampányrendezvényein részt vevő Marcel Ciolacu román miniszterelnököt, akinek – a Székelyföld létét tagadó pénteki kijelentésére reagálva – elmondta: „Székelyföld volt, van és lesz”.

Az erdélyi Krónika hírportál beszámolója szerint az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója azzal indokolta Ciolacu meghívását, hogy a kormányfő pénteken Marosvásárhelyen, egy toleranciáról szóló beszédében egy „félresikerült mondattal” azt állította, hogy Székelyföld soha nem fog létezni. 

„Ennek az apropóján hívtam meg, és köszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy elfogadta a meghívásomat. Beszélhettünk arról, hogy Székelyföld létezett, létezik és létezni fog” – jelentette ki videós bejelentkezésében a székelyföldi szenátor. Tánczos Barna közölte: szót ejtettek az autonómiáról is, amelyért a székelyek annyit küzdöttek, és amelyet éppen Madéfalván veszítettek el.

„A miniszterelnök úr úgy tudja, hogy többet soha nem lesz székely autonómia. Én erre azt mondom, hogy erről 2024-ben, választási évben ne nyissunk vitát, mert ezzel csak a szélsőséges AUR-nak és a Sosoaca-pártnak segítünk” – részletezte az RMDSZ szenátora. 

Hozzátette, abban maradtak Ciolacuval, hogy folytatják az együttműködést. Tánczos Barna ugyanakkor átadott Románia kormányfőjének két könyvet: egy tankönyvet, valamint egy Székelyföld történelméről szóló román nyelvű leírást, amely Székelyföld múltját dokumentálja. 

Közösségi oldalán közzétett – román nyelvű összefogalóval is ellátott – videóüzenetében Tánczos Barna megjegyezte: a Székelyföld mai létezését már az is bizonyítja, hogy éppen a tömbmagyar régióban láthatta vendégül Románia miniszterelnökét. „És mi, az erdélyi, székelyföldi magyarok, a székelyek vagyunk a garancia arra, hogy Székelyföld lenni fog” – szögezte le Tánczos Barna. A politikus hozzátette: szeretettel várják vissza bármikor, bármelyik miniszterelnököt Székelyföldre, hogy megtapasztalhassák a székely vendégszeretetet. 

A Krónika beszámolója szerint Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is közösségi oldalán reagált a román miniszterelnök Székelyföld létezését is vitató, az autonómiát kizáró kijelentéseire. 

A kolozsvári politikus a Bükk erdőben rögzített, román nyelvű videós bejelentkezésében Tánczos Barnához hasonlóan leszögezte: a Székelyföld létezett, létezik, és létezni fog. 

„Ugyanakkor idézhetem Ioan Ratiut, a nagy memorandistát, aki a kolozsvári memorandisták pere során azt mondta: egy nép létezését nem vitatják, hanem kinyilatkoztatják”

– üzente Csoma Botond. 

Marcel Ciolacu a PSD székelyföldi megyei szervezeteinek tisztújító, a választásokat előkészítő gyűlésein vett részt a hétvégén. A szociáldemokrata pártelnök Marosvásárhelyen arról beszélt: nem a „magyar etnikumú románok” ellen kell összefogni, hanem egy jobb városvezetés megválasztása érdekében, hiszen Erdély elcsatolása nem reális veszély, és szerinte sosem lesz „semmilyen Székelyföld” Romániában. Maroshévízen és Kovásznán kijelentette: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája és kizártnak nevezte olyan törvények elfogadását, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

(Kiemelt képünk: Magyarok keresztet vetnek a Székely Tanács által szervezett gyűlésen a romániai Sepsiszentgyörgyön 2008. február 20-án. Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP)