Rodrigo Duterte mégis támogatja a melegházasságot, ő maga eljátszott a biszexualitás gondolatával

2017. december 18., 10:51

Szerző:

A fülöp-szigeteki elnök szülővárosában, Davaóban jelentette be, hogy mégis támogatja a melegházasságot, noha korábban számos alkalommal kifejezte, hogy ellenzi – írja az abc.net. Rodrigo Duterte a helyi meleg közösség gyűlésén ígéretet tett a homoszexuálisok jogainak védelmére, és indítványozta, hogy jelöljenek egy képviselőt kormányába. – Támogatom a melegek házasságát, ha ezt diktálják a modern idők. Ha ettől boldogabbak lesznek, akkor támogatom – mondta az elnök. Elárulta azt is, hogy a saját családjában is vannak melegek, ő maga pedig korábban eljátszott a gondolattal, hogy biszexuális lesz. 

– Miért kényszerítsünk rá bárkire egy majdnem idejétmúlt erkölcsiséget? – tette fel a költői kérdést, hozzáfűzve, hogy mandátuma alatt a melegeket többé nem fogják elnyomni, a kormánya pedig méltatni fogja a meleg közösség jelentőségét a fülöp-szigeteki társadalomban. Pálfordulása még meglehetős fejfájást okozhat a hithű katolikus Fülöp-szigetek egyházi vezetőinek, akik 84 millió hívő lelki útját irányítják a 101 milliós országban.

Duterte korábban támadta a homoszexualitást, azt állítva, hogy házasság csakis férfi és nő frigyét jelentheti. Többször is a gender-ideológiát hozta fel érvként, amikor a nyugati világot bírálta, főleg azokkal szemben, akik kritizálták őt, amiért több ezer embert gyilkoltatott meg a kábítószer-ellenes harcra hivatkozva.

Fotó: Wikimedia/Al Alcain

A nyugati világban már számos országban törvényes a melegházasság, legutóbb Ausztráliában iktatták törvénybe a homoszexuális házasságok legalizálását. Most szombaton meg is tartották az első melegesküvőket.

A katolikus püspökök korábban felemelték hangjukat Duterte kegyetlen drogháborús megtorlása ellen tiltakozva, most azonban a melegházasság legalizálása ellen tiltakoznak. 

– Miért kövessük azt az erkölcsi irányt, ami már nem működik, és szinte teljesen kihalt? Ezért Önök mellé állok – jelentette ki az elnök.

Felkérte az LMBT-közösséget, hogy január második hetéig jelöljön ki valakit, aki az érdekeiket képviselheti a kormányban. Duterte szerint „a legokosabb koponyákra” van szüksége, hogy helyettesítsék azokat, akiket korrupciós vádak miatt eltávolított a kabinetjéből.

Ahogy mi is megírtuk, az elnök előbb azzal dicsekedett, hogy már tizenévesen is gyilkolt, majd szerelmes dallal köszöntötte Donald Trumpot az amerikai elnök kelet-ázsiai útján.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.