Robert Golob: kis mérete segíteni fogja Szlovéniát az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Szlovénia kis mérete kiegyensúlyozottságot jelent, ami lehetővé teszi, hogy olyan sikereket érjen el, amelyek a nagy országok számára elérhetetlen történelmük és saját érdekeik terhei miatt – közölte Robert Golob kormányfő hétfőn, miután Szlovénia január elsején hivatalosan is megkezdte kétéves, nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

2024. január 1., 13:02

Szerző:

A kormányfő szerint Szlovénia olyan időszakban csatlakozik a szervezethez, amikor a nemzetközi közösség előtt egyre nagyobb kihívások állnak. Aktív tag lesz, és keményen fog dolgozni a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatokért és a különösen kiszolgáltatottak védelméért – írta nyilatkozatában. „A világ szeme ránk szegeződik. A bennünket ért tiszteletet fordítsuk olyan tettekre, amelyek hozzájárulnak a világ legproblémásabb helyeinek békéjéhez és stabilitásához” – hangsúlyozta. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Szlovénia folytatni fogja tevékenységét az emberi jogok területén, amelyek előfeltételei a békének és a biztonságos társadalmaknak, a nemek közötti egyenlőségnek, a fenntartható fejlesztési célok elérésének és egy igazságosabb világnak – fogalmazott Golob. „Nem fogunk megfeledkezni a szolidaritás és az emberiesség fontosságáról. Az elmúlt 75 évben soha nem volt még ekkora szükség a szolidaritásra, mint ma” – húzta alá.

Hozzátette: együtt fognak működni a BT többi tagjával. Nem csendes megfigyelők, hanem aktív résztvevők lesznek. Partnerségeket és koalíciókat fognak építeni a tagokkal, és mindegyikükkel külön-külön is keresni fogják a közös hangot. Golob megjegyezte: szeptemberben Szlovénia lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, és lehetősége lesz arra, hogy befolyásolja a multilateralizmus jövőjét. Ekkor New Yorkban csúcstalálkozót tartanak, ahol a vezetők megállapodást fogadnak el a jövőről – magyarázta, majd hozzáfűzte, hogy Szlovénia elnökségére a lehető legjobbkor került sor. A külügyminisztérium külön honlapot is indított buildingtrust.si címen, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának aktuális eseményeiről, valamint Szlovénia munkájáról és kezdeményezéseiről tartalmaz információkat BT tagsága ideje alatt. A BT 15 tagból áll, amelyek közül az öt nagyhatalom vétójoggal rendelkező, állandó tag, tíz másik tagot pedig két évre választanak be a testületbe.

(Kiemelt képünkön: Robert Golob, Szlovénia miniszterelnöke. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.