Fico máris keresztbe tett Ukrajnának

Robert Fico, Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt Pozsonyban csütörtökön bejelentette: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem.

2023. október 26., 15:35

Szerző:

A Pravda című pozsonyi lap beszámolója alapján a témában korábban is hangoztatott véleményét most megerősítő Robert Fico erről a pozsonyi parlament európai ügyi bizottságában beszélt közvetlenül azelőtt, hogy elutazott volna az Európai Unió (EU) vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára.

Robert Fico hangsúlyozta: semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra, s amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet. Megjegyezte: az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

„Amennyiben a szankciók olyanok lesznek, hogy kárt okozhatnak nekünk, akkor nem látom okát annak, hogy támogassuk még akár csak azok üzenetét is” 

– szögezte le Robert Fico. A szerdán már negyedik alkalommal miniszterelnöknek beiktatott szlovák politikus korábban többször is kijelentette: az Oroszország elleni uniós szankciók, nem hatékonyak, károsak Szlovákia és az európai gazdaság számára is.

A szlovák miniszterelnök szólt az ukrajnai konfliktusról is, mellyel kapcsolatban is megerősítette korábban tett kijelentéseit, miszerint Szlovákia elutasítja az Ukrajnának történő fegyverszállítást és az azonnali fegyvernyugvást támogatja.

„Kormányfőként azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon” 

– jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: kormányának álláspontja az, hogy az EU-nak jelenlegi fegyverszállítói szerepét béketeremtő szerepre kellene cserélnie.

(Kiemelt képünk: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője. MTI/EPA/Martin Divisek)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.