Fico bejelentette, hogy visszaállítják a határellenőrzést a magyar-szlovák határon

Stabil győzelmet aratott a tegnapi választáson Robert Fico. Máris munkához látott és kategorikus bejelentést tett a két ország közötti határsáv ügyében.

2023. október 2., 14:28

Szerző:

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök már meg is bízta a kormányalakítással Robert Ficót, aki ezt megelőzően megtartotta első sajtótájékoztatóját a jövendő terveiről – írja a Népszava.

Itt közölte Fico, hogy egyik első intézkedésként visszaállítják a határellenőrzést a magyar határon.

Kijelentette továbbá, hogy Ukrajna továbbra is számíthat humanitárius segítségre Szlovákiától, az ország külpolitikai irányultsága pedig nem változik. Megfogalmazása szerint azonban Szlovákia és a Szlovákiában élő emberek fontosabbak, mint Ukrajna.

(Kiemelt kép: a Smer-Szociáldemokrácia Párt elnöke, Robert Fico mosolyogva mond beszédet a 2023. október 1-i pozsonyi előrehozott parlamenti választás után a párt székházában tartott sajtótájékoztatón. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

 

 

Miután Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét miniszterelnök lett, a vele koalícióra lépő pártokkal nekiláttak a szlovák közmédia átszervezésének. A kormánypártokkal egyet nem értők szerint ezzel Ficoék a sajtószabadságot veszélyeztetik, míg a kormány szerint kiegyensúlyozottabbá tennék a csatornát, ami szerintük jelenleg az ellenzék felé lejt.