Fico az orbáni úton

Felfüggeszti a kommunikációt több médiummal Robert Fico szlovák miniszterelnök, amíg nem kezdik el teljesíteni törvényben előírt kötelezettségeiket – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya.

2023. november 20., 16:29

Szerző:

Robert Fico a döntése kapcsán kijelentette: tiszteletben tartja, hogy az állami szerveknek a vonatkozó szabályozás szerint kötelességük tevékenységükről tájékoztatni a sajtót, annak érdekében, hogy az sokoldalú, időszerű és az igazságnak megfelelő információkkal tudja ellátni a nyilvánosságot.

Az intézkedés négy, „részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező”, liberálisként számon tartott tömegtájékoztatási eszközt érint. A mostani intézkedés által érintett sajtótermékek az új kormány létrejöttének első órájától fogva nem teljesítik azon kötelezettségüket, hogy valósághűen, sokoldalúan és idejekorán tájékoztassák a nyilvánosságot – indokolta a döntést a Fico-kabinet.

A szlovák TASR szerint a néhány hete kormányra kerülő szlovák miniszterelnök azt mondta, tiszteletben tartja, hogy az állami szerveknek a vonatkozó szabályozás szerint kötelességük tevékenységükről tájékoztatni a sajtót, annak érdekében, hogy az sokoldalú, időszerű és az igazságnak megfelelő információkkal tudja ellátni a nyilvánosságot – idézi a Telex.

A döntés nem előzmény nélküli, ugyanis a miniszterelnök nemrég kizárta a neki nem szimpatikus újságírókat a kormányülések helyszíneiről, amiért szerinte gyűlöletet terjesztenek a Smer, azaz a pártja ellen. Hasonló intézkedés korábban a Smer vezette kormányok idején sem volt életben, az újságírók mindig szabadon beléphettek a kormányhivatal épületébe, ahol a kormányülések előtt és után rendszeresen kérdezhették a kormány tagjait – írja a portál.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Robert Fico találkozója 2023. szeptember 29-én.  Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)