Robert Fico: Maga bekakálna attól, ha az zajlana maga körül, ami körülöttem

2019. május 20., 16:25

Szerző:

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott a Smer EP-képviselőivel. A pártelnököt államilag fizetett testőrségéről is kérdezték, a politikus nem túl elegáns választ adott az újságírói érdeklődésre – írja az Új Szó.

– Maga bekakálna attól, ha az zajlana maga körül, ami körülöttem

– felelte Robert Fico.

Szerinte az újságírók bulvárt csinálnak a témából, holott őt komoly fenyegetések érték. A volt miniszterelnök tavaly márciusban mondott le, azóta államilag fizetett testőrség vigyáz rá. Szlovákiában korábban egyetlen elődje sem élt ezzel a lehetőséggel 90 napnál tovább, míg Robert Ficóra immáron 14 hónapja vigyáznak testőrök az adófizetők pénzén. Havonta mindez több tízezer euróba kerül az államnak.

A Smer elnöke tegnap kijelentette, hogy indokoltnak tartja, hogy továbbra is testőrök védjék. Szerinte szigorúan szakmai kérdés az, hogy kinek jár testőrség. Megfogalmazása szerint rajta kívül a környezetében lévő személyeknek is szükségük lenne védelemre.

Robert Fico
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Törvény szerint a leköszönő miniszterelnöknek Szlovákiában kilencven napon át automatikusan jár a védelem és a szolgálati autó sofőrrel együtt. Ha kéri, utódja további három hónapra meghosszabbíthatja számára a védelem biztosítását.

Robert Fico tavaly márciusban nyújtotta be lemondását, miután belebukott az aktuality.sk tényfeltáró újságírója, Ján Kuciák meggyilkolása nyomán kitört botrányba.

(Az Index nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.