Nagy erejű robbanás rázta meg Köln belvárosát

Szeptember 16-án a kora reggeli órákban történt a robbanás, egész Köln felbolydult.

2024. szeptember 16., 12:44

Szerző:

Egyelőre ismeretlen okból robbanás történt egy Köln belvárosához tartozó utcában, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre – számolt be róla a német, Focus című online lap.

A német rendőrség helyi szóvivője megerősítette, hogy reggel 7 óra után észlelték a robbanást, amely a Rudolfplatz és az Ehrenstrasse között, a Hohenzollernringen történt. A hírek szerint a robbanás közvetlenül egy épület előtt következett be, többen arról számoltak be, hogy a Vanity Club Köln bejáratát érintette a detonáció.

A rendőrség lezárta a környéket, és nagy erőkkel megkezdték a nyomozást.

A robbanást valószínűleg nem műszaki meghibásodás okozta

A detonáció következtében egy személy, a klub takarítója könnyebben megsérült, jelenleg kórházban ápolják. További sebesültekről nincs hír, az épület egyes részei viszont nagymértékben károsodtak.

A hatóságok jelenleg átvizsgálnak mindent, az egész városrészt lezárták, a lakosságtól pedig azt kérték, hogy kerüljék el a környéket a nyomozás idejére. A térfigyelő kamerák felvételei sokat segíthetnek a nyomozóknak abban, hogy kiderítsék, mi is történt valójában.

Az egyik kamera felvételei azt támasztják alá, hogy szándékos robbantás történt, ugyanis a klub bejáratánál lévő eszköz felvette, ahogyan egy kapucnis személy egy táskát helyez el a bejárat közelében, az azonban nem derült ki, hogy voltak-e társai.

Az érintett szórakozóhely tulajdonosa megdöbbent a történteken, a Bild-nek nyilatkozott:

„Ez terror Kölnben. Valaki felrobbantott egy robbanószerkezetet, pedig biztosan látta, hogy emberek is tartózkodnak a környéken.”

Bár a robbanás után keletkező tüzet gyorsan eloltották, az anyagi kár így is jelentős. Ennek mértékét a későbbiekben fogják felmérni, most azonban a rendőrség elsősorban a feltételezett elkövető elfogására koncentrál. Még mindig nem világos, kinek állhatott érdekében, hogy ellehetetlenítse a szórakozóhely működését, de további információk egyelőre nem állnak rendelkezésre az esettel kapcsolatban.

(Kiemelt képünk a robbanás helyszínén készült, szeptember 16-án. Forrás: Benjamin Westhoff / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)