Rishi Sunakot tartják Liss Truss legesélyesebb utódjának a fogadóírodák

A londoni fogadóirodák Rishi Sunak volt pénzügyminisztert tartják a vezetőváltási versengés favoritjának .

2022. október 21., 08:10

Szerző:

Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke csütörtök este tartott rövid tájékoztatóján bejelentette, hogy az utódválasztási folyamat máris elindult, és a jelentkezési határidő hétfőn, brit idő szerint 14 órakor – közép-európai idő szerint 15 órakor – jár le – írja a napi.hu. A londoni fogadóirodák szerint Rishi Sunak volt pénzügyminiszter a legesélyesebb befutó.

Gyorsan akarják lebonyolítani az angolok az „utódlást”

Azok a jelentkezők juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását megszerzik.  Az 1922 Bizottság vezetője hozzátette: az utódválasztási folyamatot a lehető leggyorsabban akarják lebonyolítani. A százfős frakciótámogatottságot „bármely olyan komolyan vehető jelölt elérheti, akinek reális esélye van a továbbjutásra”.

Brady szerint a minimum száz frakciótag támogatásának megszerzését előíró szabály potenciálisan három jelölt bejutását teszi lehetővé választási szakaszba a jelentkezési határidő hétfői lejárta után. Sir Graham Brady ezzel arra utalt, hogy a Konzervatív Pártnak jelenleg 357 képviselője van a londoni alsóházban.

Jake Berry, a Konzervatív Párt elnöke – akinek jórészt adminisztratív jellegű tisztsége nem azonos a mindenkori miniszterelnök, illetve ellenzéki pártok esetében a miniszterelnök-jelölt által betöltött pártvezetői poszttal kijelentette: ha a frakciószavazási szakasz után két jelölt marad állva, a párt 170 ezres tagsága gyorsított online szavazással választhatja meg kettőjük közül az új pártvezetőt, aki egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz.

Jövő péntekig megválasztják az új miniszterelnököt


Az utódválasztási folyamat minden szakaszának legkésőbb jövő péntekig, október 28-ig be kell fejeződnie.

Ha hétfőn csak egy jelölt jut tovább, akkor a párttagságnak értelemszerűen nem kell szavaznia és az Egyesült Királyságnak már hétfőn új miniszterelnöke lehet.

A londoni fogadóirodák Rishi Sunak volt pénzügyminisztert tartják a vezetőváltási versengés favoritjának.

Őt jelentős lemaradással Penny Mordaunt volt védelmi miniszter, Ben Wallace, a védelmi tárca jelenlegi vezetője és Boris Johnson volt miniszterelnök, Liz Truss közvetlen hivatali elődje követi a fogadási cégek kiírásaiból következtethető esélylistán. Péntek reggelig egyikük sem jelezte hivatalosan, hogy indulna a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. 

(Kiemelt fotónk: A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Rishi Sunak volt pénzügyminiszter. MTI/EPA/Neil Hall)

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.