Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Egyedül Rishi Sunaknak sikerült összegyűjtenie a szükséges száz ajánlást határidőre, így kizárásos alapon ő lett a Konzervatív Párt új vezetője, és ő lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

2022. október 24., 15:27

Szerző:

Rishi Sunak lesz a következő brit miniszterelnök, miután a többi jelöltnek nem sikerült a hétfői határidőre összegyűjtenie a szükséges száz ajánlást – írta a Reuters.

Sunakot Károly király kéri fel a kormányalakításra, Liz Truss helyére, aki összesen 44 napig vezette az országot.

Egyik kihívója Penny Mordaunt centrista politikus lett volna, de nem kapott elég támogatást a törvényhozóktól ahhoz, hogy indulhasson a szavazáson, a volt miniszterelnök Boris Johnson pedig visszalépett a versenytől, mondván, hogy nem tudja tovább egyesíteni a pártot.

„Ez a döntés történelmi jelentőségű, és ismét megmutatja pártunk sokszínűségét és tehetségét. Rishi a teljes támogatásomat élvezi” – mondta Mordaunt közleményében, amikor néhány perccel a győztes kihirdetése előtt visszalépett a versenytől.

A font és a brit államkötvények árfolyama rövid időre megugrott Mordaunt visszalépésének hírére, de hamarosan visszatértek korábbi szintjükre.

A 42 éves ex-pénzügyminiszter kevesebb mint két hónap alatt Nagy-Britannia harmadik miniszterelnöke lesz, akinek feladata a stabilitás helyreállítása az évek óta tartó politikai és gazdasági zűrzavartól sújtott országban. A multimilliomos egykori fedezeti alap főnökétől azt várják, hogy mély kiadáscsökkentéseket indítson, amivel megpróbálja helyreállítani Nagy-Britannia költségvetését. Nagy-Britannia azóta van válságban, hogy 2016-ban az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott, ami az ország jövőjéről szóló, máig megoldatlan csatát indított el a Westminsterben.

Sunak akkor került az országos figyelem középpontjába, amikor 39 évesen, éppen akkor lett Johnson alatt pénzügyminiszter, amikor a COVID-19 járvány elérte Nagy-Britanniát, és kidolgozta a sikeres szabadságolási rendszert.

Továbbá ő lesz az Egyesült Királyság első indiai származású miniszterelnöke.

(Fotó: Daniel LEAL / AFP)