Riporterek Határok Nélkül: Visszaüthet a fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalom

Szerintük a szankcióknak a gazdaságra kell összpontosítaniuk.

2021. május 26., 07:00

Szerző:

Negatív következményekkel járhat az Európai Unió fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalma - figyelmeztetett kedden a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nem kormányzati szervezet.

"Lehet, hogy a repüléstilalmi szankciók kontraproduktívak. Fontos, hogy ne zárjunk be minden ajtót az újságírók és a civil társadalom tagjai előtt" - mondta Christian Mihr, az információszabadságért küzdő nemzetközi nonprofit hálózat ügyvezető igazgatója a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak, amely a hannoveri székhelyű német Madsack Media Group közös médiafelülete.   

Mihr szerint jó, hogy az EU gyorsan és egységesen megállapodott a szankciókról, de - mint rámutatott - "a repülőjáratok jelentik a kevés lehetőség egyikét arra, hogy elhagyjuk Fehéroroszországot, mivel a lengyel szárazföldi határ a koronavírus-járvány miatt le van zárva".    

Jürgen Trittin, a német Zöld Párt külpolitikai szakértője szintén "kevésbé ésszerűnek" nevezte a fehéroroszországi utasszállító járatok korlátozását, mivel megfosztja az embereket az ország elhagyásának lehetőségétől.   

"A szankcióknak a gazdaságra kell összpontosítaniuk. Fehéroroszország fő exportcikkei az olaj és a hamuzsír. A külkereskedelmi bevételek 30 százalékát az állami olaj- és vegyipari vállalat termeli." Ott kell kezdeni, ha le akarjuk váltani Aljakszandr Lukasenka elnök rendszerét - mondta.   

Az EU tagállamainak vezetői hétfőn kezdődött csúcstalálkozójuk első napján fogadták el a Fehéroroszország elleni újabb szankciókat, miután a fehérorosz légiirányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra késztette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/Máthé Zoltán)